Bosch bekroont de "Mooiste tuin van het jaar" i.s.m. Tuinen inspired by Feeling Wonen

Bosch bekroont de "Mooiste tuin van het jaar" i.s.m. Tuinen inspired by Feeling Wonen(1849716274)Bosch, de specialist in tuingereedschap, en Tuinen inspired by Feeling Wonen bekroonden vandaag de tuin van de familie Van Rompaey-Degraef uit Duffel tot de mooiste tuin van Vlaanderen. De verkiezing van de “Mooiste tuin van het jaar” wil niet zozeer de architect achter de tuin belonen, maar de passie van de tuineigenaar zelf. Een jury bestaande uit bekende groenspecialisten loofde de tuin van de gedreven Walter en Anne Van Rompaey-Degraef omwille van zijn strakke structuur, waarbij toch ruimte wordt gelaten voor natuurlijkheid. De winnaars uit Duffel schitteren deze week in Tuinen inspired by Feeling Wonen en ze ontvingen een prijzenpakket met Bosch tuingereedschap ter waarde van €2.000.

In april 2008 lanceerde Bosch een grootse zoektocht naar de mooiste tuin van Vlaanderen in samenwerking met Tuinen inspired by Feeling Wonen. Met de verkiezing van de “Mooiste tuin van het jaar” willen Bosch en Tuinen inspired by Feeling Wonen een platform creëren voor de vele prachtige tuinen die ons land rijk is. Vaak liggen deze verscholen achter huizen en heggen, en blijft het intensieve werk van de tuinliefhebbers onopgemerkt. Tussen april en juni 2008 werd een oproep voor kandidaturen gelanceerd via verschillende populaire media. De lat werd meteen hoog gelegd: kandidaturen moesten gepaard gaan van overzichtfoto’s, een grondplan van de tuin en een beschrijving van de belangrijkste plantencombinaties.

Een jury bestaande uit “Groene Vingers”-presentator Koen De Bouw, tuinfotograaf François De Heel, Tuinpuntvoorzitter Dirk Chevalier, tuinarchitect Chris Ghyselen en tuinjournaliste Laurence Machiels kreeg de moeilijke taak om uit meer dan 50 inzendingen uit heel Vlaanderen de mooiste tuin te kiezen. De winnende tuin moest anders zijn dan de doorsnee tuin en de passie van de tuineigenaar tonen. Belangrijk criterium was een origineel plan met een diverse plantenkeuze. Daarnaast moest de tuin een plaats zijn waar écht in geleefd kan worden.

De gespecialiseerde jury koos unaniem voor de tuin van de familie Van Rompaey-Degraef uit Duffel. Doorslaggevend was het opmerkelijke ontwerp van de tuin: een sterke structuur met strakke lijnen, zonder te strak en eentonig te worden. De winnende tuin toont ook een heel afwisselende beplanting en gedurfde ideeën. Zo worden roestige metalen bakken gebruikt als omlijsting van bomen die met hun voeten in een vijver staan.

Naast mooi is de tuin in Duffel ook weldoordacht. De aarde van de vijver werd hergebruikt, wat een ecologisch pluspunt is. Daarenboven is de vijver op een natuurlijke manier aangelegd in de kleigrond, waardoor het een toevluchtsoord wordt voor dieren zoals salamanders en kikkers. Dieren die niet meer terecht kunnen in de verdwenen kleiputten uit de streek van Duffel.

Bosch bekroont de "Mooiste tuin van het jaar" i.s.m. Tuinen inspired by Feeling Wonen(1849716274)
Bosch bekroont de "Mooiste tuin van het jaar" i.s.m. Tuinen inspired by Feeling Wonen(1849716274)
Bosch bekroont de "Mooiste tuin van het jaar" i.s.m. Tuinen inspired by Feeling Wonen(1849716274)

“Hoewel strakke lijnen de structuur bepalen krijgt de natuur ook speelruimte,” vertelt Elke Teirlinck van Bosch Tuingereedschap. “Dit vraagt om intensief onderhoud, maar voor de bijzonder gedreven tuinliefhebbers is dit geen probleem. En dat is nu juist de tuinpassie die wij met de “Mooiste tuin van het jaar” willen belonen.”

Het onderhoud van de tuin wordt voor de winnaars alvast een stuk minder intensief dankzij het Bosch prijzenpakket ter waarde van €2.000. Dit pakket bestaat o.a. uit draadloos tuingereedschap op basis van lithium-iontechnologie, zoals een Isio buxus- en grasschaar, een Rotak gazonmaaier en een AHS heggenschaar. Bosch was in 2007 de eerste fabrikant die deze vernieuwende technologie in zijn tuingereedschap toepaste. Geen kabels, geen benzine, volle accukracht en een gering gewicht zorgen voor meer vrijheid en gemak bij het tuinwerk. De mooiste tuin van 2008 zal er dus ook de volgende jaren piekfijn bijliggen!

Naast een prijzenpakket, kregen Walter en Anne ook een uitgebreide reportage over hun mooiste tuin in het magazine Tuinen inspired by Feeling Wonen. De mooiste tuin van Vlaanderen schittert in het nieuwe nummer van Tuinen inspired by Feeling Wonen dat rondom 18 september 2008 in de winkels ligt.

Gegevens van de tuin

. Ontwerp door tuinarchitect
. (Opnieuw) aangelegd in 2002
. 22 are (22 x 100 m)
. Klei
. Tuin op het oosten

Bronnen: Jeroen Fermie, Pleon

Tuininformatie