Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star bloeit rijkelijk

Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star bloeit rijkelijk(599811757)
Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star: het is een hele mond vol, maar dan heb je ook wat bijzonders. Deze noviteit lijkt niet op de Campanula die we gewend zijn. De ronde vorm is namelijk vervangen door een luchtiger planttype met zowel opgaande als kruipende ranken, zoals bij een klimop. Tegelijkertijd is de bloeirijkheid sterk opgevoerd. De ranken zijn werkelijk bedekt met hemelsblauwe sterren.

Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star bloeit rijkelijk(599811757)Campanula heeft een restyling ondergaan. In de meest recente uitvoering laat de plant zijn ranken lekker hangen en kruipen. Ook nieuw aan deze Campanula is de opkweekmethode. De plant wordt in drie maanden opgekweekt van gewortelde stek (plug) tot leverbare plant. Dat is een grote vooruitgang in vergelijking met de oude opkweekmethode. Voorheen werd de plant uit zaad opgekweekt, buiten opgepot en in de kas in bloei getrokken. Als gevolg van de stekmethode zijn ook de plantopbouw, bloeirijkheid en kwaliteit verbeterd.


Genietenen

De plant is sinds vorig jaar beschikbaar op de Nederlandse veilingen. Als kamerplant zijn er inmiddels 41.000 van verkocht tegen een gemiddelde prijs van 2,26 euro. Als afgeharde tuinplant zijn er 145.000 verkocht tegen een gemiddelde prijs van 1,74 euro. Jaarlijks passeren 2,3 miljoen Campanula´s de Nederlandse veilingen, waarvan 1,2 miljoen planten met een tuinbestemming. De gemiddelde veilingprijs ligt op 1,31 euro voor de kamerplant en 1,04 euro voor de tuinplant. Wie het langst van Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star wil genieten, kan de plant het beste in de tuin zetten, in een hanging basket of op het terras of balkon. Buiten bloeit de plant anderhalf tot twee maanden, tot twee keer per jaar. In de huiskamer is de bloemenzee na circa vier weken verdwenen, maar daarna kan de plant alsnog naar buiten. Er is ook een witte uitvoering beschikbaar onder de naam White Star.


Verzorgingstips

Koop bij voorkeur planten met enkele kleurtonende knoppen. Transporteer de plant bij 9 tot 15°C. Beperk de transportduur zoveel mogelijk. Als de plant te lang in het donker staat, kan de bloem verkleuren. Houd de potkluit matig vochtig. De detaillist kan de plant buiten presenteren, maar niet in de felle zon. Omdat Campanula veel water verdampt, moet de potkluit regelmatig worden gecontroleerd. Geef tijdens de bloei twee keer per maand voeding. Als de uitgebloeide knoppen worden verwijderd, zal de plant langer doorbloeien. In de winter koel zetten en matig vochtig houden. Dan kan de plant het jaar daarop weer in bloei komen.


Verkrijgbaarheid

Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star is van april tot en met september verkrijgbaar op de Nederlandse veilingen.


Wetenswaardig

Campanula betekent ´klokje´, wat de Nederlandse naam ´klokjesbloem´ verklaart. Campanula groeit van oorsprong in het Middellandse Zeegebied en de bergrijke gebieden van de Balkan. De merknaam Addenda ® wordt gebruikt voor alle Hebe- en Campanula-variëteiten van de Deense vermeerderaar Gartneriet en het Belgische handelsbedrijf Young Plants Int. De naam Addenda ® is afgeleid van het Latijnse woord Addendum, wat ´toevoeging´ of ´extra´ betekent.

Meer informatie over Campanula poscharskyana Addenda ® Blue Star op internet: www.addenda.dk  en www.youngplants.be

Bron: Geert Devriese - 2003. Bloemenbureau Holland

Tuininformatie