Dossier daktuinen en groene daken

Dossier daktuinen en groene daken(67897635)Met de opmars van groene daken zien we ook de opkomst van cowboys op het dak. Bedrijfjes, systemen die een groendaksysteem aanbieden voor lage prijzen, lage gewichten en onderhoudsvrij.

Jammer dat dit bij een zogenaamde bench-markt hoort maar het is een natuurlijk effect op een grote vraag en weinig aanbod. Surf maar eens op internet naar ‘daktuinspecialisten’. Vaak kom je een hovenier tegen die ooit wel eens een balkon leuk heeft ingericht maar als het gaat om sedumdaken of daktuinen waar ze 10 jaar garantie op moeten geven zijn ze ineens niet thuis. Ook dakdekkers hebben het groendak aangegrepen om de teruglopende werkgelegenheid in dakdekkersland aan te vullen. Een dakdekker die een dakbaan kan uitrollen kan ook een sedummat uitrollen hoor je dan. Dus niet! Waarom hebben de hoveniers dan minstens 4 jaar scholing gehad, sommige zelfs 8 jaar met de hogeschool meegerekend. Plantenkennis is wel degelijk van belang maar ook hoe je de natuur het beste nabootst.

Te vaak kom je sedumdaken tegen waar enkel een sedummat (sedum uitrollen gelijk aan graszoden) over de dakbedekking is heen gelegd, of een intensieve daktuin waar een drainagelaag van 1 cm dik is aangebracht en vervolgens volgestort met dikke vette klei. Deze daken zijn kansloos. Temeer omdat het bedrijf die dit heeft aangelegd geen kennis van zaken heeft en dus vaak ook geen garantie kan afgeven. Gaat het mis en moet het hersteld worden dan zijn ze niet thuis of failliet. Het hoeft niet moeilijk te zijn als men zich aan de standaardeisen houd: beschermlaag, drainagelaag, filterlaag, substraatlaag, vegetatielaag. Laag op laag, keer op keer, en toch gaat het nog vaak mis……

Bron: Henk Vlijm - juli 2009

Tuininformatie