Euphorbia´s voor kleurrijke zomerse augustus en nazomerborders

Euphorbia´s zijn dankbare planten. Toch kunnen zomerse borders bepaalde perioden een gebrek aan kleur vertonen. Indien dit het geval is zijn ze verder op te vrolijken met eenjarigen zoals muurbloemen.

Muurbloemen zijn zulke dankbare planten die extra kleur geven en die je makkelijk zelf kan zaaien. Ze zouden eigenlijk in geen enkele tuin mogen ontbreken. Plant ze met kleine groepjes van gemengde en eenkleurige warme tinten. Hoe voller de border is aangeplant hoe kleiner je de groepjes maakt. Vergeet niet aan het eind van de bloeiperiode voldoende zaden te oogsten.
 

Euphorbia´s voor kleurrijke zomerse augustus en nazomerborders(48807605)
 
Foto - tuin van 1 jaar oud nog in volle ontwikkeling
 

Is de border niet te kaal? Vul ze dan eens in het najaar aan met populaire cottage planten zoals Iris ´Florentina´, salomonszegel, lupinen, pioenen, judaspenning, tuinanjers en Euphorbia´s. Een mooi combinatie is te realiseren met geelgroene Euphorbia soorten en Smilacina racemosa.

Euphorbia´s voor kleurrijke zomerse augustus en nazomerborders(48807605)
Foto: Euphorbia´s op de achtergrond, aan de voorzijde Alchemilla mollis en Hellenborus
 

Irissen zijn niet onmiddellijk mijn ding. Goed geurende rassen zijn vooral te vinden in de groep van de baardirissen zoals Iris graminae, Iris hoogiana en Iris pallida. Tuinanjers zie je niet veel meer in de zomerborder, nochtans zijn het erg dankbare planten met een bijzondere sterke geur. Plant ze langs de rand van de border of paden, laat ze afhangen aan randen. Tuinanjers houden van een kalkrijke standplaats in de volle zon die niet te nat is.

Euphorbia´s voor kleurrijke zomerse augustus en nazomerborders(48807605)

Lupinen zijn erg dankbare borderplanten. Door hun rechtopstaande bloeiwijze zorgen ze voor een goed contrast. Erg mooi te combineren zijn rozebloeiende rozen en pioenrozen door hun overeenstemmende kleur, bloemvorm en groeiwijze.

Bron Geurende tuinen - ISBN 9051122020, fotomateriaal uit tuin Ruud Van Kerrebroeck

Tuininformatie