Familie-uitje in eigen tuin: plant nu bloembollen voor lentebloei

Familie-uitje in eigen tuin: plant nu bloembollen voor lentebloei(216607640)Het is prettig om onder het genot van een herfstzonnetje de tuin in te gaan. Er zijn genoeg klusjes voor het hele gezin. Het is niet alleen gezellig om met z’n allen aan de slag te zijn; vele handen maken licht werk! Een makkelijk, leuk en leerzaam klusje om samen te doen, is bloembollen planten! In oktober lekker aan de slag in de tuin in en in het voorjaar genieten van kleur en fleur.

Lentebodes

Bloembollen verrassen. Van een ‘droge’ bloembol kun je het bloemrijke resultaat nog niet zien. Maar gedurende de winter laat de bol langzaam meer van zichzelf zien. Vanaf januari komt het eerste groene sprietje boven de grond en al snel komt een prachtige voorjaarsbloem te voorschijn.

Geef kinderen een eigen plekje in de tuin waar ze hun zelfgekozen bloembollen planten. Er zijn zoveel bloembollen dat iedereen wel een (of meerdere) favoriet heeft. Rode tulpen, witte crocussen, blauwe druifjes, gele narcissen of minder bekende oranje of gele keizerskronen (Fritillaria imperialis).
 

Familie-uitje in eigen tuin: plant nu bloembollen voor lentebloei(216607640)
Bloembollen plant je in het najaar, bloei in het voorjaar!

Lekker lang lente!

Elke bloembol heeft een eigen bloeitijd. Crocussen bloeien bijvoorbeeld al vanaf februari en tulpen vaak vanaf april of mei. Met bloembollen kun je leuke bloeitrucjes doen. Plant eens twee lagen bloembollen boven elkaar, de zogenaamde lasagne-methode. Eerst de tulpenbollen, dan een laag aarde, vervolgens bijvoorbeeld crocussen en bedek alles met nog een keer met een laag aarde. Je geniet dan eerst van bloeiende crocussen (vanaf februari) en als deze zijn uitgebloeid komen op dezelfde plek tulpen (vanaf april) te voorschijn.

Familie-uitje in eigen tuin: plant nu bloembollen voor lentebloei(216607640)
Nu bollen planten en in het voorjaar genieten van vrolijke lentebloemen

Bloembollen planten

Bloembollen plant je in het najaar en is een kinderlijk eenvoudig werkje. De vuistregel is dat bloembollen tweemaal zo diep worden geplant als de bol hoog is. Op de bloembolverpakkingen staat precies aangegeven wat de bloeitijd, de beste standplaats en plantdiepte is.

Bronnen  Internationaal Bloembollen Centrum (IBC), bloembollencentrum.nl, bewerking RVO 2008

Tuininformatie