De favoriete boom van Terry Gough, Hampton Court Palace Londen: Tilia

De favoriete boom van Terry Gough, Hampton Court Palace Londen: Tilia(673349712)Mijn favoriete boom is Tilia vulgaris ´Hayne´ welke meer bekend is als de Europese of gewone linde. Deze boom is een specifieke hybride tussen twee andere soorten van de linde namelijk: Tilia platyphyllos (de grootbladige linde) en Tilia cordata (de kleinbladige linde). Het geslacht Tilia vulgaris ´Hayne´ heeft 2 verschillende klonen opgeleverd. De eerste is de Hollandse kloon: Tilia europaea Koningslinde, terwijl de andere kloon verwant staat met de Hollandse kloon: Zwarte linde.


Tussen 1660 en 1702 werden vijf grote lanen met lindes aangelegd in het Hampton Court Palace Estate. De eerste laan werd tijdens het koningsschap van Koning Charles II aangeplant. Dit was langs het fameuze Long Water Canal. De andere vier lanen werden aangelegd tussen 1689 en 1702 tijdens de periode van Koning William 111 en Koningin Mary 11. Dit maakte het Goosefoot-ontwerp kompleet. Al deze lanen schakelden het paleis, in barokstijl, samen met de tuinen en het Estate aaneen. 4.500 Linden werden in de vijf lanen geplant en al deze linden werden, in die tijd, uit Nederland geïmporteerd. De reden om de gewone linde te selecteren was, omdat deze gemakkelijk vegetatief vermeerderd kunnen worden via afleggers. Door deze traditionele methode van kweken krijgt men een sterke droogteresistente boom, die ideaal is voor de zanderige leemgrond van Hampton Court Estate.

De favoriete boom van Terry Gough, Hampton Court Palace Londen: Tilia(673349712)

foto http://www.classicmotorshow.com/images/hampton_court_palace_01.jpg
 


Jammer genoeg, tijdens de Victoriaanse-tijd, raakten de vijf fameuze lindelanen in verval en werd er in 1980 een begin gemaakt aan de restauratie van deze lanen. Onderzoek van de nog enkele originele bomen gaf aan, dat het hier om de Tilia x vulgaris Hayne kloon Koningslinde ging, en deze historische linde hebben wij herplant voor de restauratie van deze lanen. Wij hebben voor deze herplant, in Nederland gekweekte lindes gebruikt, die op originele wijze op "eigen wortel" zijn gekweekt en zich tevens hebben bewezen goed" thuis" te voelen op Hampton Court Palace.

In 1987, direct na mijn aanstelling bij Hampton Court Palace, hebben wij het eerste gedeelte van de Long Water Lime laan gerestaureerd. In 2004 werd de laatste linde aan de Long Water Lime laan door Prins Charles geplant. Tot nu toe hebben wij twee van de vijf lanen gerestaureerd waarin wij 2000 lindes hebben geplant, die allen aangeslagen zijn. Deze mooie oude historische boom met zijn piramidale kroon, geurende bloemen, schuin opgaande takken bepalen al meer dan 300 jaar het beeld van het park en de tuinen van Hampton Court Park. Door deze restauratie geven de lindes ons en de volgende generatie veel vreugde en plezier.

Daarom heb ik Tilia x vulgaris Hayne gekozen als mijn favoriete boom.

De favoriete boom van Terry Gough, Hampton Court Palace Londen: Tilia(673349712)

Bron: https://www.udenhout-trees.nl/ - Infobulletin september 2006

Tuininformatie