Februari - Valentijnsdag: Senetti kleurrijke vernieuwing voor binnen in de kamer en buiten op het balkon

Februari - Valentijnsdag: Senetti kleurrijke vernieuwing voor binnen in de kamer en buiten op het balkon(2063841961)Rond Valentijnsdag worden altijd de eerst Senetti´s verwacht, één van de opvallendste nieuwe introducties op de markt van de afgelopen paar jaar. Senetti is in wezen een Senecio, of Cineraria zoals de plant vroeger heette, maar daarmee houdt elke vergelijking op. Senetti staat namelijk voor een multifunctionele plant, die zowel binnen als buiten toepasbaar is. Dit nieuwe veredelingsproduct van Suntory komt om te beginnen in vier opvallende frisse, moderne kleuren op de markt.


Senetti valt op door grote bloemen, de goede doorbloei en de lange houdbaarheid bij de consument. De planten kunnen vorst tot -6°C weerstaan. Dat hebben onder meer testen in Duitsland uitgewezen. Deze praktijkproeven laten over de kwaliteiten van Senetti als vroege, eenjarige plant voor buiten geen twijfel. Met hun opvallende kleuren brengen ze in het vroege voorjaar kleur in de tuin. Ook in bakken op het terras en het balkon doen ze het uitstekend. Samen met bijvoorbeeld Primula´s en bloeiende bollen begroeten zij het voorjaar.

Binnen gedraagt Senetti zich als een ideale bloeiende kamerplant. Elk bloemetje afzonderlijk blijft wel tot twee weken goed. Steeds nemen nieuwe bloemen de plaats van de oude in. De vier kleuren waarin Senetti op de markt wordt gebracht, zijn rood, blauw, diepblauw en roodwit. Bij de laatste zijn de bloemblaadjes rond het gele hartje wit om naar buiten toe in rood over te gaan. Voor de milieubewuste consument is het goed te weten dat de teelt van Senetti weinig energie kost. Dat wil zeggen dat deze plant in de winter bij lage temperaturen kan worden geteeld.

Goed herkenbaar

De planten zijn van januari tot april en van september tot november in de handel. Gedurende dit eerste jaar van introductie zijn de aantallen nog beperkt. Wie ze al bij de bloemistwinkelier of in het tuincentrum ziet, kan er zeker van zijn dat het inderdaad ook Senetti´s zijn. Elke Senetti wordt namelijk geleverd met opvallende etiketten en/of kleurige hoezen waarop heel duidelijk de naam opstaat. Misgrijpen is daardoor uitgesloten.
 

Februari - Valentijnsdag: Senetti kleurrijke vernieuwing voor binnen in de kamer en buiten op het balkon(2063841961) Februari - Valentijnsdag: Senetti kleurrijke vernieuwing voor binnen in de kamer en buiten op het balkon(2063841961)

Senetti vormt een van de nieuwste introducties binnen de Suntory-collectie. De naam Suntory is onlosmakelijk verbonden aan éénjarige zomerbloeiers als Surfinia, Temari, Tapien en Million Bells. Voor de gehele Suntory-collectie treedt Moerheim New Plant BV uit Leimuiderbrug op als Europese licentiehouder.

Bronnen Geert Devriese 2001, met dank aan de mensen van Moerheim New Plant BV, bewerking RVO 2008

Tuininformatie