Fruit: Alkmene, een zoete appel redelijk geschikt voor biologische fruitteelt

Fruit: Alkmene, een zoete appel redelijk geschikt voor biologische fruitteelt(1749159619)Alkmene is een modern appelras gewonnen door het Erwin Bauerinstitut in Duitsland uit Oldenburg en Cox`s. Die Cox´s eigenschappen (smaak) vinden we duidelijk in Alkmene terug. De bomen zijn middelmatig sterkgroeiend met een grillige takvorming en bijzonder geschikt voor gebruik in particuliere tuinen. Zeer vruchtbaar en met een regelmatige jaarlijkse productie. Door de zeer vroege bloei kan Alkmene lijden onder vroege voorjaarsnachtvorst met schade aan de bloemen. Niet planten op te open of hooggelegen percelen.

Alkmene is een platte brede appel met een verruwing rond de steel. De gele vruchten met roodachtige streepjes zijn middelmatig groot met een zoete, zeer lekkere Cox´s smaak. Wit sappig vruchtvlees dat tamelijk hard en stevig is. Er zijn verschillende typen waarbij de appelen zelfs helemaal rood zijn met een gele ondergrond.

Een bestuiver is aan te raden om aan voldoende vruchten te komen. Bij veel vruchtzetting is dunnen aan te raden om voldoende grote vruchten te bekomen. Schaf bij voorkeur een Alkmene hoogstam aan op MIV, deze zijn duidelijk vruchtbaarder. De pluk valt rond eind augustus-begin september. Een appel voor vooral vers gebruik maar is nog tot half oktober te bewaren, daarna worden ze melig.

De snoei is erop gericht té sterke groei in te tomen ..te sterk groeiende bomen produceren duidelijk minder vruchten.

 

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                        
Pluktijd                      
Bewaartijd                      
Groei matig
Gebruik Zomer- en handappel, ook geschikt voor de bereiding van compote, desserten en gebak
Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
7-8 meter
met onderstam MIV
4-6 meter
met onderstam MIV
2-4 meter
met onderstam MIV
Goede bestuivers Benoni, Cox´s O.P., Delcorf, Discovery, Elan, Elise, Elstar, Golden D., James Gr., Idared, Jonathan, Odin, Mantet, Pinova, Topaz, Vista Bella, Winston, Zoete Oranje

Fruit: Alkmene, een zoete appel redelijk geschikt voor biologische fruitteelt(1749159619)

Zie ook algemeen overzicht bestuivingstabel voor appelen van Guy De Kinder

Gevoeligheid voor ziekten Nogal gevoelig voor vruchtboomkanker, wildvraat, vruchtrot en spint.

Minder vatbaar voor schurft en meeldauw en wordt daarom wel eens aangeraden in de biologische appelteelt 

Tuininformatie