Fruit in de tuin: Appel Colapuis, een lekker appelras voor fijnproevers in herfst en winter!

Fruit in de tuin: Appel Colapuis, een lekker appelras voor fijnproevers in herfst en winter!(127314988)Malus domestica ´Colapuis´(syn. ´Colapuy´, ´Colapuits´) is een oud appelras met felrode, kegelvormige appels. Afkomstig uit Noord-Frankrijk, bijzonder geschikt voor biologische teelt op sterkere onderstammen en gemakkelijk te bewaren tot einde maart. De eerder kleine appel is geschikt voor vers gebruik en voor verwerking tot sap, cider of appelmoes.

´Colapuis´ (ENR), ENR is de afkorting van "Espace Naturel Régional" te Villeneuve d’Ascq bij Lille (Rijsel). Een aantal jaren geleden heeft men hier een observatieboomgaard aangelegd met de appelrassen van de streek, Nord en Pas-de-Calais (Noord-Frankrijk), om uit te testen welke rassen het beste geschikt zijn voor biologische teelt. De soldaat Nicolas Puy bracht het enthout mee uit de streek van de Zwarte Zee (Oekraïne).

Colapuis groeit middelmatig sterk en is tolerant aan de belangrijkste schimmelziekten (schurft en echte meeldauw). Het ras is weinig vatbaar voor vruchtboomkanker. Laagstammen geënt op sterke onderstammen (MM106) geven de beste productie. ´Colapuis´ is niet zo vroeg productief en heeft later last van beurtjaren.

Colapuis kan geoogst worden tussen 15 oktober en begin november en kan bewaard worden tot ongeveer begin april. De kleuring is goed zodat de appels meestal in één keer geplukt kunnen worden.

Het zijn kleine tot middelgrote, lichtafgeplatte, kogelvormige appels met een rode blos en een korte steel. De vruchten zijn lekker vanaf begin december, hebben een zuurzoet en opvallend aroma.

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                          
Bewaartijd                        
Groei Middelmatig sterke boomgroei, redelijk steile opgaande groeiwijze.
Gebruik Zuurzoete, stevige, gesuikerde en geparfumeerde appel voor de winterperiode. Te gebruiken vanaf begin december tot einde maart. Gebruik de appel voor verse consumptie, sap en voor appelmoes. De schil wordt wasachtig en vettig tijdens de bewaring.

Fruit in de tuin: Appel Colapuis, een lekker appelras voor fijnproevers in herfst en winter!(127314988)

Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
7-8 meter
met zaailingonderstam
4-6 meter
met zaailingonderstam
3-4 meter
Goede bestuivers ´Colapuis´ bloeit vroeg tot middentijds en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn o.a. ´Grenadier´, ´Keuleman´, ´La Paix´, ´Président van Dievoet´ en ´Radoux´.

Zie algemeen overzicht bestuivingstabel voor appels van Guy De Kinder

Windvastheid Goed windvast.
Opbrengst ´Colapuis´ is een nuttig ras biologische teelt bij liefhebbers dat soms heel productief kan zijn.

Fruit in de tuin: Appel Colapuis, een lekker appelras voor fijnproevers in herfst en winter!(127314988)

Tuininformatie