Fruit in de tuin: appel Président van Dievoet, een gezonde boom met appels voor elk gebruik

Fruit in de tuin: appel Président van Dievoet, een gezonde boom met appels voor elk gebruik (1132962934)Malus domestica ´Président van Dievoet´(syn. ´Cabarette´, ´Pr.van Dyvoet´) is een oud appelras met grote, platte, groene vruchten. Afkomstig uit Noord-Frankrijk, bijzonder geschikt voor biologische teelt op sterkere onderstammen en gemakkelijk te bewaren tot einde mei. De eerder grote appel is geschikt voor verse consumptie, keukengebruik en voor verwerking tot sap, cider of appelmoes.

´Président Henri van Dievoet´ (RGF). RGF is de afkorting van Ressources Génétiques Fruitières (Gembloux). In Noord-Frankrijk is dit ras algemeen gekend onder de naam ´Cabarette´. Président van Dievoet groeit middelmatig sterk en is tamelijk goed bestand tegen de belangrijkste schimmelziekten (schurft en echte meeldauw). Het ras is weinig vatbaar voor vruchtboomkanker. ´Président van Dievoet´ is pas laat productief (vanaf 5de jaar) en heeft later last van beurtjaren. Laagstammen geënt op sterke onderstammen (MM106) geven de beste productie. Dit ras is ook bijzonder geschikt voor hoogstam.

 

Fruit in de tuin: appel Président van Dievoet, een gezonde boom met appels voor elk gebruik (1132962934)
´Président van Dievoet´ kan geoogst worden tussen eind oktober en begin november en kan eenvoudig bewaard worden tot ongeveer einde mei (begin juni). Vruchten van hoogstam bewaren meestal langer dan deze van laagstam.

Het zijn grote tot zeer grote, afgeplatte appels met soms een lichte roze blos en een middelmatig lange, soms korte steel. De vruchten zijn lekker vanaf begin december. Het vruchtvlees is wit, knappend, zurig en sappig. In rijpere toestand krijgen de vruchten een citroenachtig aroma. Op de gele schil zijn opvallende zwarte lenticellen zichtbaar.

Goede bestuivers

´Président van Dievoet´ bloeit middentijds en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn ´Cellini´, ´Colapuis´, ´Keuleman´, ´Radoux´ en ´Reinette Evagil´.
Zie algemeen overzicht bestuivingstabel voor appels van Guy De Kinder.

 

 

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                          
Bewaartijd                        
Groei Middelmatig sterke boomgroei met dichte vertakking, redelijk steile opgaande groeiwijze.
Gebruik Lichtzure, zeer stevige appel voor de winterperiode. Te gebruiken vanaf begin december tot einde mei. Gebruik de appel voor verse consumptie, sap en voor appelmoes. De schil wordt wasachtig-geel tijdens de bewaring.

Fruit in de tuin: appel Président van Dievoet, een gezonde boom met appels voor elk gebruik (1132962934)

Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
8-10 metermet zaailingonderstam 6-8 meter met zaailingonderstam 3 meter op MM 106
Windvastheid Goed windvast.
Opbrengst ´Président van Dievoet´ is een nuttig bewaarras voor liefhebbers en kan sommige jaren heel productief zijn.

Fruit in de tuin: appel Président van Dievoet, een gezonde boom met appels voor elk gebruik (1132962934)

Gevoeligheid voor ziekten Matig tot weinig vatbaar voor schurft, echte meeldauw en vruchtboomkanker.Vatbaar voor appelmade (fruitmot). Bij voorkeur enten op sterke onderstammen zoals ´MM106´.
Tuininformatie