Fruit in de tuin: Cornus kousa chinensis of Chinees kornoelje planten en rassenkeuze

Fruit in de tuin: Cornus kousa chinensis of Chinees kornoelje planten en rassenkeuze(1941378160)Chinees kornoelje is een zeer mooie boom of struik. Hij geeft mooie groengele bloemen. Later geeft hij opvallende rode, lekkere vruchten welke ook door de vogels graag worden gegeten. Hij groeit heel gezond en kan alleen geplant worden. Is afkomstig van Oost-Azië. De Japanse en Chinese kornoelje is verwant aan de Cornus mas (gele kornoelje). De Cornus mas bloeit in de winter, terwijl de Cornus kousa een late voorjaarsbloeier is (mei-juni). Het is meestal een boom, maar kan ook als meerstammige struik groeien. Hoge, vrij smalle struik. De bloemen bestaan uit vier grote witte schutbladeren en kleine groengele bloemhoofdjes. Zo lijkt alsof de boom grote roomwitte bloemen draagt van 10-15 cm. De schutbladeren en de vruchten van de Cornus kousa chinensis zijn groter dan die van de gewone Cornus kousa. De eerste jaren groeit de boom vaasvormig. In volwassen toestand heeft hij een meer ronde, horizontale vorm.

Wetenschappelijke naam: Cornus kousa var chinensis OSBORN (syn. Disanthus cercidifolius)
Nederlands: Japanse kornoelje, Chinese kornoelje
Engels: Kousa dogwood, Japanese dogwood, Chinese dogwood, Szechuan Strawberry
Duits: Chinesischer Blumenhartriegel
Familie: Cornaceae
 

Fruit in de tuin: Cornus kousa chinensis of Chinees kornoelje planten en rassenkeuze(1941378160) Fruit in de tuin: Cornus kousa chinensis of Chinees kornoelje planten en rassenkeuze(1941378160) Fruit in de tuin: Cornus kousa chinensis of Chinees kornoelje planten en rassenkeuze(1941378160)

Het planten

De boom is normaal een zelfbestuiver. Je hebt dus maar één exemplaar nodig. Hij gedijt goed in onze streken. Geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar verdraagt ook halfschaduw.
Groeit optimaal op zure, goed gedraineerde, zandige en humusrijke grond. Verdraagt drogere gronden dan de Cornus florida. Een bescherming tegen uitdrogende wind kan soms nuttig zijn. 
Als nutsboom kan je hem eventueel regelmatig bemesten. Het is ook een mooie sierboom, met mooie vruchten die je ook aan de vogels kan gunnen. Vermeerdering is mogelijk door o.a. zaaien.

Rassenkeuze

Cornus kousa ´China Girl´: lichtgele schutbladen
Cornus kousa ´Goldstar´: bontbladig, witte schutbladen
Cornus kousa ´Milky Way´: witte schutbladen; zeer vruchtbaar, vruchten van 2,5 tot 4 cm groot.
Cornus kousa chinensis ´Snowboy´: bontbladig
Cornus kousa chinensis ´Satomi´
Cornus kousa chinensis ´Angastata´

Plantafstanden

In volwassen toestand kan de boom of struik 4 tot 7 m hoog worden. Kan best alleen geplant worden. Solitair.

Vruchten

Fruit in de tuin: Cornus kousa chinensis of Chinees kornoelje planten en rassenkeuze(1941378160)Tijdens de maanden september- oktober (augustus) rijpen de vruchten. De rozerode opvallende vruchten rijpen tijdens de maanden september-oktober. De steenvruchten lijken een beetje op frambozen, maar nog veel meer op litchi. Ze hebben dezelfde kleur, ze zijn even bobbelig en ze hebben ook zo´n ruwe schil. Het vruchtvlees is licht zoet en gebroken wit. Vaak zit er maar één zaadje of steentje in de vrucht, maar soms zijn er dat meer. Je kan de vruchten best zonder schil eten, want bij sommige cv´s smaakt de schil minder lekker. De vruchten smaken soms een beetje melig.
De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar ook verwerkt worden. Ook de vogels lusten de vruchten. Dikwijls laat men de vruchten voor de vogels hangen.
Er zijn cv´s met ronde vruchten van 2,5 - 3 cm groot. Het is een ideale vogellokkende boom.
 

Ziekten en plagen

De Cornus kousa is meestal veel gezonder dan de Cornus florida. Hij is ook beter winterhard.
Er zijn geen ernstige plagen en schimmels bekend. Soms kan er een lichte schade van de schimmel Anthracnose voorkomen.

Bronnen

Het seizoentje (VELT) (dec.2000)
Junker UK (Cornus catalogue)
Cornus bij ArborQuest
Boomkwekerij Fa. C. Esveld

Tuininformatie