Fruit in de tuin: de jaarlijkse snoei van Amerikaanse blauwe bosbes (Vaccinium corymbosum)

Fruit in de tuin: de jaarlijkse snoei van Amerikaanse blauwe bosbes (Vaccinium corymbosum)(764640058)Dit artikel over de jaarlijkse snoei van Amerikaanse blauwe bosbes of Vaccinium corymbosum omvat het doel van de snoei bij blauwe bosbes, de snoei de eerste jaren, de snoei op latere leeftijd en de jaarlijkse verjongingssnoei. Drastische snoei is soms mogelijk. Een jaarlijkse snoei houdt de plant gezond en groeikrachtig. Door een goede snoei voorkomt dat de struiken te dicht en te hoog worden en de bessen te klein blijven. Door te snoeien is het plukken op een kortere periode mogelijk. De totale productie (kg) per plant is door te snoeien meestal wat lager. Door de snoei zal men de groei in de planten houden en eveneens nieuwe groei stimuleren. Het snoeien is ook een snelle dunmethode.

Snoeien de eerste jaren

In de eerste twee jaren na het planten wordt weinig gesnoeid en alleen het onderste, zwak vruchthout, kort boven de grond wordt weggenomen of uitgedund. Te zwakke twijgen zal men volledig verwijderen. Bij te zwakke groei kan men al het
vruchthout wegknippen. Vruchthout zijn de korte zijtwijgjes. Er moet een evenwicht zijn tussen de groei en de productie van bessen. Men raadt soms aan de eerste 2 jaren geen bloemen of bessen te laten komen aan de struiken, zodat de hergroei optimaal kan gaan.

Snoeitips

Snoeitijdstip: februari - maart (of soms na de oogst)
Vruchthouttakjes afwisselend op enkele bloemknoppen snoeien (3) en op bladknoppen (basisknoppen).
Een stevige zijtwijg mag wat meer bloemknoppen dragen (5) dan een zwakke zijtwijg. Hierdoor bekom je dikke bessen en toch een goed evenwicht tussen groei en productie.

Snoei op latere leeftijd (onderhoudssnoei) vanaf 3é en 4é jaar

- Verwijder al het zieke of beschadigde hout
- Verwijder enkele oude, minder groeikrachtige takken
- Verwijder te lage takken en twijgen
- Vruchthoutsnoei bovenin de struik, om betere lichtdoordringing te krijgen
- Vruchttwijgen kan men doorknippen

Zorg voor een vitale of groeikrachtige struik. Op ouder hout krijgt men kleinere bessen en een tragere rijping. De zon moet elke tak kunnen bereiken. Regelmatig snoeien geeft een gezondere plant, met een langere levensduur. Later worden regelmatig de oudste gesteltakken aan de grond afgezaagd en vervangen door grondscheuten en wordt het vruchthout wat uitgedund. Beperk het aantal gesteltakken tot 3-5 stuks, zodat er voldoende licht tot beneden kan komen.

De jaarlijkse verjongingsnoei

Fruit in de tuin: de jaarlijkse snoei van Amerikaanse blauwe bosbes (Vaccinium corymbosum)(764640058)Voor een goede verjonging, regelmatig terugsnoeien tot een lagerstaande zijtak. Hierboven laat men een kleine stomp (2-3 cm), anders geneest de snoeiwonde slecht en gaat de zijtak ook afsterven. Oudere zware takken vervangen door jonge grondscheuten.

Steeds op een paar cm boven een zijtak(je) snoeien, om een goede genezing te krijgen. (= ´Snoeien op voet´)
Te laag zittende zijtakken zal men wegsnoeien.

Drastische snoei

Indien nodig kunnen de planten volledig tot tegen de grond afgezaagd of afgemaaid worden. In het derde jaar na dit afzetten, kan opnieuw geoogst worden.

Sommige rassen lopen moeilijk uit bij deze drastische snoei. ´Berkeley´ en ´Coville´ maken moeilijk nieuwe scheuten. Snoei hier liever in tot op een jonge zijtwijg. Als er geen jonge twijg is, laat je minstens een stomp van 15 cm staan. Hierop ontwikkelt zich normaal wel een nieuwe scheut of twijg.

 

Bronnen

Blauwbessen, Koningin der bessen in tuin en keuken
Vakjargon overzicht

Tuininformatie