Fruit in de tuin: Reinette de Frandre, een gezonde boom met appels voor alle gebruik

Fruit in de tuin: Reinette de Frandre, een gezonde boom met appels voor alle gebruik (1789758121)Malus domestica ´Reinette de Flandre´is een oud appelras met grote, bruine ruwschillige vruchten. Afkomstig uit Noord-Frankrijk, bijzonder geschikt voor biologische teelt op sterke en zwakke onderstammen en gemakkelijk te bewaren tot einde december. De tamelijk grote appel is geschikt voor verse consumptie, keukengebruik en voor verwerking tot sap, cider of appelmoes.

´Reinette de Flandre´ (syn. Reinette de Flandres) (RGF) . RGF is de afkorting van Ressources Génétiques Fruitières (Gembloux)

´Reinette de Flandre´ groeit zwak tot middelmatig sterk en is goed bestand aan schurft. Het ras is matig tot sterk vatbaar voor vruchtboomkanker, zodat planten op zware, natte gronden af te raden is. ´Reinette de Flandre´ is vroeg productief (vanaf 3de jaar) en heeft geen last van beurtjaren. Laagstammen kunnen geënt worden op M9 en MM106. Dit ras is ook bijzonder geschikt voor hoogstam.´Reinette de Flandre´ kan geoogst worden tussen 10 en 20 oktober en kan eenvoudig bewaard worden tot ongeveer einde december. Koelcelbewaring is tot einde februari mogelijk. Vruchten van hoogstam bewaren meestal langer dan deze van laagstam.

Het zijn afgeplatte en soms hoge appels met soms een lichte rode blos en een korte dikke steel. De grootte is middelmatig tot groot. De vruchten zijn lekker vanaf eind oktober. Het vruchtvlees is wit, zoetzuur en sappig. Op de roestbruine, ruwe schil zijn opvallende grijze lenticellen zichtbaar.

 

 

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                          
Bewaartijd                          
Groei Middelmatig sterke boomgroei met dichte vertakking, redelijk steile opgaande groeiwijze.
Gebruik Zoetzure, tamelijk stevige vrucht voor de herfst en vroege wintermaanden. Te gebruiken vanaf de pluk tot begin januari. In koelcel bewaarbaar tot maart. Gebruik de appel voor verse consumptie, sap en voor appelmoes.

Fruit in de tuin: Reinette de Frandre, een gezonde boom met appels voor alle gebruik (1789758121)

Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
8-10 meter
met zaailingonderstam
6-8 meter
met zaailingonderstam
3 m op MM 106
1,5 m op M9
Goede bestuivers ´Reinette de Flandre´ bloeit middentijds en heeft slecht stuifmeel (triploid ras). Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn ´Alkmene´, ´Président van Dievoet´, ´Radoux´ en ´Reinette Evagil´.

Zie ook algemeen overzicht bestuivingstabel voor appels van Guy De Kinder

Windvastheid Tamelijk goed windvast.
Opbrengst ´Reinette de Flandre´ is een nuttige herfst- en bewaarras voor liefhebbers en is vroeg, regelmatig en hoog productief.

Fruit in de tuin: Reinette de Frandre, een gezonde boom met appels voor alle gebruik (1789758121)

 

Gevoeligheid voor ziekten Weinig vatbaar voor schurft.
Matig vatbaar voor echte meeldauw.
Matig tot sterk vatbaar voor vruchtboomkanker.
Vatbaar voor appelmade (fruitmot).
Soms last van vroegtijdige bladval.

 

Tuininformatie