Fruit in de tuin: Rubinola, een aromatische, lichtzure Malus appel

Fruit in de tuin: Rubinola, een aromatische, lichtzure Malus appel(88010337)Malus domestica ´Rubinola´ is afkomstig uit Tsjechië (Strizovice) en werd geïntroduceerd in 1980. ´Rubinola´ is bekomen uit een kruising van ´Prima´ met ´Rubin´. In het algemeen een boom met een sterke groei en een niet zo vroege vruchtbaarheid en later een tamelijk goede productie.

Middelgrote, lichtafgeplatte of kogelvormige appels met een helderrode of bloedrode blos of strepen aan de zonnezijde. In Nederland en Vlaanderen is er dikwijls een opvallende verruwing aan de steelholte, waardoor de vruchten goed herkenbaar zijn.

 

´Rubinola´ kan geoogst worden tussen 15 september en begin oktober en kan bewaard worden tot ongeveer eind februari of begin maart. De vruchten zijn lekker vanaf half september, hebben een lichtzuur tot zoet en opvallend aroma. De kleuring is goed zodat de appels meestal in één keer geplukt kunnen worden. Rubinola groeit sterk in de kop, maar ook in de breedte en geeft verkalende takken. De jonge bomen vertakken zeer slecht.

´Rubinola´ is niet zo vroeg productief, maar heeft later weinig last van beurtjaren. Wel kan er soms wat junirui optreden. Dunnen is meestal niet nodig. Het plantmateriaal is meestal weinig vertakt.

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                          
Bewaartijd                        
Groei Matige tot sterke boomgroei; steile opgaande groeiwijze. Tamelijk horizontale takinplant.

Fruit in de tuin: Rubinola, een aromatische, lichtzure Malus appel(88010337)

Gebruik Zoetzure, aromatische handappel voor de herfst en winter. Gebruik de appel als een bijzonder fijne, lekkere handappel. In onrijpe toestand ook bruikbaar voor appelmoes.

Fruit in de tuin: Rubinola, een aromatische, lichtzure Malus appel(88010337)

Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
7-8 meter
met zaailingonderstam
4-6 meter
met zaailingonderstam
2-4 meter
Goede bestuivers ´Rubinola´ bloeit halfvroeg tot middentijds en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn o.a. Lena, Rajka, Rosana, Topaz en schurftresistente sierappels.
Windvastheid Goed windvast.
Opbrengst ´Rubinola´ is een nuttig ras voor liefhebbers en voor fruittelers met veel thuisverkoop. De rijptijd is tussen ´Elstar´ en ´Topaz´.
Tuininformatie