Fruit in de tuin: de vermeerdering van Vaccinium corymbosum of de blauwe bosbes

Fruit in de tuin: de vermeerdering van Vaccinium corymbosum of de blauwe bosbes(821232282)Struiken en vruchten van de Amerikaanse blauwe bes zijn groter dan die van onze inheemse bosbes. De plant kan 2 m hoog worden. De bessen rijpen van juni tot september, afhankelijk van de cultuurvariëteit. Aanvankelijk zijn de bessen groen, later rood en tenslotte helblauw tot donkerblauw. De bessen zijn bedauwd en hebben een vijfhoekige kroon. De planten kunnen zeer oud worden (30 tot 40 jaar). De Amerikaanse blauwbes is een heidegrondplant, en groeit best op een luchtige, humusrijke, vochtige zandgrond met een pH-waarde tussen 4 en 4,5 (5).

Algemeenheden

Wetenschappelijke naam: Vaccinium corymbosum
Betekenis wetenschappelijke naam: Vaccinium is het Latijnse woord voor bosbes, corymbosum betekent ´met tuilen´ of ´tuildragend´
Nederlandse naam: Blauwe bosbes, Amerikaanse (tros)blauwe bes. Dikwijls foutief veenbessen genoemd.
Familie: Ericaceae (Heidekruidachtigen)

De blauwe bosbes (Vaccinium corymbosum) is de ´Koningin der bessen´ in tuin en keuken, omwille van haar bijzondere kwaliteiten. De plant geeft sierlijke, opvallende wit - roze bloemen tijdens de maanden april - mei. Tijdens de maanden juli - augustus, nodigen de opvallende donkerblauw berijpte bessen je uit tot proeven. In de herfst kan je niet naast de zeer opvallende vuurrode bladeren kijken.
De rijpe bessen zijn een zeer gezonde lekkernij om vers te eten. Ze zijn eveneens in talrijke gerechten te verwerken. Bij ijscrème en gebak zorgen ze voor een unieke smaak en kleur.

Ook een teelt in grote potten of kuipen is mogelijk. De planten hebben een grote sierwaarde op je terras. Een biologische of geïntegreerde teelt is zeer goed mogelijk. Voor de liefhebber kan de teelt volledig zonder bespuitingen! Blauwe bosbessen hebben een zeer grote geneeskrachtige waarde.

Vermeerdering

Blauwe bosbessen kan je vermeerderen door winterstekken/ houtstekken, zomerstekken of scheutstekken en door marcotteren. De stekken van blauwe bessen wortelen veel moeilijker dan bijvoorbeeld witte of rode trosbessen.

Winterstek

Stektijd: november - maart (april). Het stekhout moet een koudeperiode gekregen hebben om optimaal te kunnen wortelen en uitgroeien. Eventueel stekhout tot maart in een koelcel bewaren. Deze winterstekken worden in een kas in stekgrond geplaatst.
Stekmateriaal: stevige eenjarige twijgen van minimaal een potlood dik. Steklengte 10 - 15 cm. Stekken met bladknoppen nemen.
Bewortelingshormonen: Rhizopon AA 1% (of Rhizopon B)
Soorten winterstek: gewone stek en hiel- of voetstek. Gewone stekken worden lichtjes verwond.
Het stekmedium moet luchtig en zuur zijn. Zuivere (grove) turf ofwel een mengsel van turf en zand. (Minimaal 50% turf is noodzakelijk).

Zomerstek

Hiervoor worden jonge zijscheuten gebruikt.
Steklengte: 10 cm. De helft opkuisen (ontbladeren onderaan).
Stektijdstip: half juni- einde juni (tijdens de periode van groeistilstand). Behandeling met groeistoffen (Rhizopon AA of B) en in stekmedium plaatsen bij een hoge luchtvochtigheid. Na 2 -3 weken heeft men reeds vorming van wondweefsel.

Marcotteren

Daar het stekken soms erg tegenvalt in lukking, wordt door liefhebbers dikwijls het marcotteren of afleggen toegepast.

Tuininformatie