Fruitplagen in de tuin: vroege bladval bij (aal)bessen

Fruitplagen in de tuin: vroege bladval bij (aal)bessen(1018596125)Een aantal rodebessen struiken in onze tuin zijn nu al het blad kwijt en er is ook geen nieuw schot gemaakt. Weet iemand wat hiermee aan de hand is? Bladverlies kan te wijten zijn aan de schimmel Drepanopeziza ribis die bladval veroorzaakt. Vanaf juni verschijnen de eerste ziektetekens. Overwintering heeft plaats in de afgevallen bladeren, dus deze goed opruimen !!!

Beschrijving uit de tuindokter

 

Fruitplagen in de tuin: vroege bladval bij (aal)bessen(1018596125)Aan het begin van de zomer (juni) ontstaan kleine, zwarte tot donkerbruine vlekjes op de bladeren. De vlekken kunnen groter worden en in elkaar overvloeien. Het gehele blad kan bruin worden. Het blad valt vroegtijdig af (juli-augustus) en de struik kan bijna bladerloos worden. De vruchten kunnen verschrompelen. Deze bladval lijdt sterk tot groeiremming van zowel de plant als de vruchten. De schimmel verspreidt zich door wind en regen.

Bestrijding

- overwintert op afgevallen (zieke) bladeren -> ruim telkens zorgvuldig elk afgevallen blad op

- zorg voor een goede conditie van de plant, vermijd overbemesting

- eventueel chemische bestrijding voor en na de bloei en na het plukken -> respecteer de wachttijden

Middelen

Spuiten kan voor de bloei met middelen op basis van o.a. folpet of tolyfluanide. Een winterbespuiting met vbc doodt de schimmelsporen.

Bron: Guy De Kinder - 1997 - bladval bij aalbessen
Bewerking en aanvulling 2007 Rudi Van Overloop

 

Tuininformatie