Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!

Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!(673081025)De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor de veel voorkomende krulziekteschimmel. Deze schimmel overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen. In het vroege voorjaar (winter) worden de ontluikende bladeren geïnfecteerd met deze schimmelziekte. De bladeren zijn opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt bladval. In het algemeen zijn de oranjevlezige rassen zeer vatbaar voor deze schimmel.

De witvlezige perzikrassen worden meestal minder aangetast en bij aantasting herstellen ze zich sneller. Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij de bladval en bij zwellende knoppen (einde februari) geven meestal een goed resultaat. Ook plantversterkende middelen zouden een goed resultaat geven.

 

Oorzaak van de krulziekteschimmel?

Een bladschimmel die zich ontwikkelt onder de oppervlakte van de opperhuid: Taphrina deformans (syn. Exoascus deformans). Perzikbomen (Prunus persica), nectarinebomen (Prunus persica var nucipersica) en soms ook amandelbomen (Prunus dulcis) zijn erg vatbaar voor deze schimmel. De schimmelsporen verspreiden zich met regen en wind naar takken, knopschubben en plooien in de schors waar ze overwinteren.

Ziektebeeld of symptomen

Direct na het uitlopen van de knoppen vertonen de perzikbladeren een gebobbeld en opgezwollen uiterlijk. Ze zijn misvormd en verkleuren geelgroen tot rood.
Later vormt zich een wit laagje op het blad. Bladranden krullen naar binnen.

- Aangetaste bladeren en vruchtjes sterven af en vallen in juni vroegtijdig af.

- Einde juni of begin juli kan er aan de kale scheuttoppen hergroei optreden.

- De natte bladeren, scheuten en vruchtjes zijn enkel in jonge toestand vatbaar. In volgroeide toestand worden ze niet meer aangetast.

- De overwintering van de schimmel heeft plaats in de knopschubben en op de twijgen.

- De infectie gebeurt bij het hernemen van de groei. De schimmelsporen spoelen door de regen naar de ontluikende bladeren en deze worden direct geïnfecteerd.

- Zwaar aangetaste bomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3-4 jaar afsterven.

Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!(673081025)

Bestrijding of preventie van krulziekte (Taphrinia deformans)

- Tijdens of na de bladval en bij het zwellen van de knoppen spuiten met aangepaste schimmelwerende producten.

- Net voor het uitlopen van de perzikknoppen is het ideale tijdstip om schimmelwerende producten ofwel plantversterkende middelen te gebruiken. Meestal zijn ca 3-4 behandelingen nodig.
In de maanden januari - februari (maart) vanaf 10°C beginnen de knoppen uit te lopen en worden ze geïnfecteerd indien de levende schimmelsporen nog aanwezig zijn. Licht aangetaste bladeren kunnen best verwijderd worden, voor ze wit worden.

Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!(673081025)

- Net na de bladval (of bij 90% bladval) kan ook één of twee keer behandeld worden met schimmelwerende producten. De meeste schimmelsporen op de twijgen en knopschubben worden dan opgeruimd.

Een behandeling met schimmelwerende producten zodra de ziektesymptomen (geelrood krullend blad) zichtbaar zijn is nutteloos!
Plantversterkende middelen kunnen helpen om sneller te hergroeien.

- Zorg ook voor een gezonde, evenwichtige boomgroei door jaarlijks te snoeien, tijdig te dunnen en door een evenwichtige bemesting te geven.

- Meerdere bespuitingen met plantversterkende middelen zoals o.a. Neudo-Vital (Vital) zouden ook een gunstig effect hebben. Ook aftreksels van heermoes (Equisetum) hebben een versterkend effect. Per land kan het toegestane gebruik van schimmelwerende producten verschillen, vraag dus na bij uw leverancier!

- Volgens sommigen zou een onderbeplanting van knoflook (Allium sativum), niet-rankende Oost-Indische kers (Tropaeolum) en mierikswortel (Armoracia rusticana) ook een gunstig effect hebben tegen de krulziekteschimmel. Door aan de voet van een perzikboom enkele sterk geurende mierikswortels uit te planten zou de weerstand van de boom verhoogd worden.

- Ruim na de bladval alle bladeren goed op of dek de boomspiegel af met een laagje compost. De regenwormen ruimen de zieke bladeren sneller op en de vitaliteit van de boom zal verbeteren.

- Een goede bodemstructuur en een actief bodemleven zijn goede preventiemaatregelen.

- Zorg dat de takken en jonge bladeren sneller kunnen opdrogen. De schimmelsporen kunnen alleen maar ontkiemen in een vochtige omgeving. Luchtig gesnoeide bomen en een ruime, winderige standplaats zorgen voor minder aantasting.

Tabel maandoverzicht van de aantasting en preventie van krulziekte op perzik- en nectarinebomen (Taphrina deformans)

januari februari maart april mei juni
Uitlopen knoppen vanaf 10°C.. Bij nat weer infectie. Uitgelopen knoppen en bloei Misvormde bladeren en vruchten Blad- en vruchtval
Behandelen met (koper)producten als de temperatuur overdag minstens 10°C is (3 of 4 x) Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!(673081025)

Verwijder de aangetaste bladeren voor ze wit worden.

Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!(673081025)

Geen behandeling mogelijk!
juli augustus september oktober november december
Hergroei scheuttoppen Volwassen bladeren worden niet aangetast Schimmelsporen op bladeren en twijgen Natuurlijke bladval
Boven de 21° geen aantasting Bloemaanleg Preventief behandelen met schimmelwerende producten. (1- of 2 x).
Compostlaagje op de boomspiegel leggen.

Wanneer is er aantasting van krulziekte mogelijk?

- Gevoelige rassen: vooral de geel- en oranjevlezige rassen zijn het meest gevoelig.

- Vochtig weer en een temperatuur van minstens 10° en maximaal 21°C. Beneden 7°C is er meestal geen aantasting.

- Ontluikende knoppen (Meestal vanaf einde februari)

- Verzwakte bomen door een te zware vruchtdracht, onvoldoende voeding, ....

Niet alle perzikrassen zijn even vatbaar voor de krulziekteschimmel!

Fruittuin: krulziekte op perzik- en nectarinebomen is te voorkomen!(673081025)

Witvlezige perzikrassen zijn in het algemeen minder vatbaar dan de geelvlezige perzikrassen.

Minder vatbaar voor de bladschimmelziekte (* = nieuwe perzikrassen)

 • Früher Alexander
 • Amsden
 • Benedicte
 • Charles Ingouf
 • Fertile de Septembre
 • Fidelia *
 • Früher Roter Ingelheimer
 • Gerard
 • Lieveling
 • Manon *
 • Pilot
 • Rekord aus Alfter
 • Reine des Verges
 • Revita *
 • Roter Ellerstädter (syn. Kernechter vom Vorgebirge)

Het meest aanbevolen inzake snelle hergroei na een aantasting zijn ´Benedicte´ en ´Revita´.

Van de geelvlezige rassen zou ´Dixired´ (?) en ´Redhaven´ (?) het meeste tolerant zijn. (Niet alle geraadpleegde bronnen zijn het hiermee eens.)

Van de roodvlezige rassen is ´Roter Weinbergspfirsich´ (syn. ´Peche de Vigne´) het sterkste tegen de krulziekte.

Hoe krulziekte zoveel mogelijk voorkomen?

- Plant enkel weinig vatbare rassen. (Meestal witvlezige rassen)

- Plant op een ruime afstand en op een warme, luchtige plaats.

- Zorg voor een goede, luchtige bodemstructuur en een actief bodemleven.

- Snoei de bomen luchtig en laat geen concurrerende beplanting in de omgeving toe die het snel opdrogen voorkomen.

- Laat de aangetaste bladeren niet wit worden, maar verwijder beginnende aantastingen zo snel mogelijk. Laat de zieke bladeren niet onder de boom liggen!

- Dun de vruchten tijdig en goed, zodat ze de boom niet uitputten. Laat geen verdroogde vruchten (mummies) hangen na de oogst.

- Probeer de weerstand van de bomen te verhogen met plantversterkende middelen: Neudo-Vital, heermoes extracten, onderbeplanting met knoflook, mierikswortel, ...

- Toch een erg gevoelig ras geplant? Gebruik dan schimmelwerende producten na de bladval en rond einde februari. Nog beter is een gevoelig ras te vervangen door een weinig vatbaar ras. 

Tuininformatie