Het gebruik van tuinplanten op een terras of een balkon: voorjaarsgeel

Het gebruik van tuinplanten op een terras of een balkon: voorjaarsgeel(472830131)Geel is een kleur die past bij het voorjaar. Het gehele voorjaar door zijn er planten die deze tijd van het jaar markeren met hun gele bloemen. Ook de balkon-  of terrasbezitter kan in de meimaand van prachtig geel genieten. Dit jaar hebben we al vroeg veel warmte gehad, waardoor planten nog vroeger en nog rijker bloeien. De keuze aan geelbloeiers is dus dit jaar nog rijker. Wat in een bak of kuip staat, mag meestal niet al te groot worden. Gelukkig dat er genoeg geelboeiende, kleine heestertjes zijn. Brem is daarvan een goed voorbeeld. Er is een groot aantal verschillende bremsoorten. Laat u zich bij de koop vooral leiden door het etiket. Daar staat op aangegeven hoe hoog een plant na verloop van tijd kan worden. In een bak of een kuip passen veel planten zich min of meer aan en groeien minder hard. Wordt de brem die u mooi vindt, niet veel hoger dan 80 tot 100 cm dan is de kans groot dat dit heestertje zich in uw bak of kuip thuis zal voelen.

VoorjaarsbladDe keuze in bloeiende planten op het tuincentrum is nu enorm groot. Dus ook voor wie niet met geel dweept, is er meer dan voldoende keus. Tel daarbij op de planten die vanwege hun fraaie voorjaarsblad de show stelen, dan kunt u uw hart in deze tijd van het jaar ophalen. Een voorbeeld daarvan is de rotsheide (Pieris japonica). Dit is een groenblijvend heestertje dat het in elke bak of kuip goed doet. Bij een aantal soorten loopt het jonge blad prachtig mooi rood uit (foto). Welke soorten dat doen, ziet u onmiddellijk aan het etiket. Het rood uitlopen is namelijk zo opvallend dat de kweker of het tuincentrum dat maar al te graag met een afbeelding op het etiket willen laten zien. Door die bijzondere bladkleur zou je bijna vergeten dat de rotsheide ook mooi bloeit: al naar gelang de soort wit tot donkerroze.

Het gebruik van tuinplanten op een terras of een balkon: voorjaarsgeel(472830131)

De geelbloeiende brem wordt vergezeld door rotsheide, bontbladige kornoelje en een van de vele coniferen die voor balkon en terrasbeplanting geschikt zijn.

Bronnen Geert Devriese 2002 voor Plant Publicity Holland en VLAM, bewerking Rudi Van Overloop voorjaar 2010.

Tuininformatie