Gebruik vrolijke planten op het voorjaarsbalkon of het terras

Gebruik vrolijke planten op het voorjaarsbalkon of het terras(1317713697)Ook op een klein balkon kan een plekje worden ingeruimd voor de natuur. Een paar flinke potten met planten vrolijken de boel op en laten de seizoenen niet ongemerkt voorbij gaan. Zeker in het voorjaar is er veel behoefte aan kleur. Een paar voorjaarsbloeiers in pot brengen de stemming er gelijk goed in. De keuze uit bloeiende struikjes en vaste planten is rond deze tijd ook groot.

Gebruik vrolijke planten op het voorjaarsbalkon of het terras(1317713697)Een kleurige keuze vormen de Rododendrons. Ze zijn in mei op hun mooist, wanneer ze hun prachtige bloemen laten zien. Ze zijn er in een scala van kleuren. Van teer wit tot knalroze, paars, dieprood of geel. Voor iedere smaak wat wils. Rododendrons houden van zure, enigszins vochtige grond en staan het liefst in de halfschaduw.
Ook de brem is een uitbundige voorjaarsbloeier. De gele vlinderbloemetjes van de brem ruiken heerlijk. Na de bloei ontstaan er harige grijze peulen.

Blad of bloem

De Hosta´s blijft populair zowel in pot voor het terras als voor de tuin. Ze worden vaak gezien als bladplanten. Wie in het voorjaar een hosta koopt, krijgt een plant met mooie, hartvormige bladeren. Niet voor niets dat ze ook wel hartllie genoemd worden. Er zijn er met witte, gele, blauwe en groene bladeren, in één kleur of bont. De kleinste hosta is zo groot als een aansteker, de grote hosta´s tot een meter hoogte.
In de zomer wacht een verrassing. In de zomer krijgen hosta´s opgaande trossen met buisbloemen, in kleuren die variëren van wit, lavendelblauw tot paars. Een voordeeltje van hosta´s in pot is dat ze gemakkelijker slakvrij te houden zijn dan in de tuin. Daardoor blijven de bladeren mooi gaaf.

Vorm en kleur

Robuuste potten van gelijke vorm en kleur geven rust aan deze, zeker in het voorjaar, kleurige combinatie. Kies voor een kleur die past bij de omgeving of juist een contrast vormt.
Bron Geert Devriese 2005 - Plant Publicity Holland, bewerking RVO voorjaar 2010

Tuininformatie