Geef kleur aan je tuin met vaste planten

Geef kleur aan je tuin met  vaste planten(943836776)Het voorjaar doet zijn intrede en dit betekent dat de tuin langzaam aan weer tot leven komt. Bomen beginnen uit te lopen en vaste planten komen weer vanuit de bodem tevoorschijn. Veel mensen pakken het voorjaar aan om de tuin op de schop te nemen of dat wat saai geworden border aan te planten met nieuwe planten.
Naast de grote diversiteit in tuinplanten behoort de productgroep vaste planten tot de echte kleurmakers van de tuin. De vaste plant is een veelal kruidachtige tuinplant die in de winter bovengronds afsterft, om vervolgens in het voorjaar opnieuw (uitbundiger dan het jaar ervoor) uit te lopen. De bloeikleur- en periode is per soort afhankelijk en door de juiste vaste planten met elkaar te combineren kun je zowel in het voorjaar, zomer als herfst bloeiende borders creëren. Van gele tot blauwe, van roze tot witte bloemen. In werkelijk iedere kleur is wel een vaste plant te vinden. Veelgebruikte vaste planten zijn de Coreopsis, Echinacea en Anemone.

Bj het uitkiezen van vaste planten zijn er een aantal zaken belangrijk zoals de standplaats en de uiteindelijke hoogte. Zet lage vaste planten vooraan in een border, hogere vaste planten achteraan om een mooi verloop in hoogte te creëren. De meeste vaste planten zijn volledig winterhard en hoeven in de winter dus niet extra beschermd te worden.
Hoewel we bij het horen van vaste planten met name denken aan kleurrijke en geurende bloemen, zijn er ook diverse tuinplanten waarvan het blad de grootste sierwaarde is. Bekende bladplanten zijn bijvoorbeeld de Hosta, Euphorbia en Heuchera.
Omdat niet ieder stukje tuin evenveel zon krijgt is het belangrijk om zonminnende planten in de volle zon te zetten en schaduwrijke plekken om te vullen met schaduw verdragende planten. In de meeste gevallen is de grondsoort van onderschikt belang.

Het overgrote deel van alle vaste planten is bladverliezend. Slechts een kleine groep is jaarrond wintergroen. Of de plant nu wel of niet zijn blad verliest, het onderhoud aan de vaste plant is minimaal. Snoei de afgestorven plantdelen van een vaste plant in het voorjaar terug tot enkele centimeters boven de grond. De plant zal hierdoor een extra trigger krijgen en sneller beginnen met uitlopen. Tevens ziet het er weer fris uit als de bruine en verdorde bladeren zijn weggesnoeid.
Voor een bloei- en groeikrachtige plant is het belangrijk om in maart/april en in juli/augustus te bemesten met een kortwerkende meststof. Deze kortwerkende meststoffen geven zijn mineralen snel vrij aan de bodem. Omdat de plant in een vrij kort tijd (extreem) hard groeit en bloeit, heeft de plant op dat moment ook veel voedingstoffen nodig die op dat moment dan ook verkrijgbaar zijn in de bodem.
Bij aanhoudende droogte is het raadzaam de vaste plant tijdig water te geven. Dit voorkomt dat de plant uitdroogt en tevens een mesttekort oploopt.

Via de website van Plant & Grow is het eenvoudig om op planteigenschappen van de vaste plant te filteren. Hierdoor kun je, ongeacht je kennis over tuinplanten, toch tot de juiste plantkeuze komen. Vink bijvoorbeeld aan dat je een witbloeiende vaste plant wilt die moet bloeien in de maanden juni en juli en Plant & Grow toont een overzicht van alle vaste planten die aan deze eisen voldoen.

Tuininformatie