Geslaagde marktintroductie van Ageratum Esparanza

Geslaagde marktintroductie van Ageratum Esparanza(1046211941)Ageratum werd tot nu toe altijd uit zaad geteeld, maar sinds de komst van cultivar Esparanza is dat veranderd. Het resultaat is een veel uniformer product. Gebleven is het betoverend fijne bloemetje, dat – in het geval van de Esparanza – prachtig blauw van kleur is. Hun doorsnee bedraagt slechts circa 1,5 centimeter. De bloempjes groeien in dichte schermen. Zowel de stengels als de bladeren zijn behaard. Dat geeft de bloem een ´zacht´, kruidachtig uiterlijk. Toch is de houdbaarheid van Esparanza uitstekend: circa twaalf dagen.

De Esparanza wordt vermeerderd uit stek. Het gevolg is dat de bloem veel gelijkmatiger groeit en in bloei komt. Daardoor kan de teler sneller oogsten en sorteren. Dat is ook zichtbaar bij het eindproduct, want alle bossen ogen gelijk. De steellengte bedraagt gemiddeld 70 centimeter. De Ageratum is ook in twee andere kleuren verkrijgbaar: wit (Eskimo) en roze (Esmee).

 

Ageratum Esparanza (vbn-code 25044) werd in maart 2005 op de Nederlandse veilingen geïntroduceerd. In dat jaar zijn er ruim een half miljoen stuks van verhandeld. De veilingprijs lag gemiddeld 6 cent hoger dan die van het standaardras ´Blue Horizon´. Een geslaagde introductie dus. Esparanza is verkrijgbaar van maart tot en met november, met uitzondering van juli en augustus.

Geslaagde marktintroductie van Ageratum Esparanza(1046211941)

Soorten

De enige soortnaam die bij Ageratum gangbaar is, is houstonianum. Andere cultivars worden zonder soortnaam aangevoerd.

Verzorgingstips

De steel schuin aansnijden met een scherp mes.
Haal overtollig blad eraf, zodat er geen blad in het water hangt.
Schoon water met snijbloemenvoedsel voor kruidachtige gewassen gebruiken.
De vaas goed schoonmaken voor gebruik.

Top 10 Ageratum

Ageratum houstonianum ´Blue Horizon´
Ageratum Esparanza
Ageratum ´Estafette´
Ageratum Eskimo
Ageratum ´Red Sea´
Ageratum houstonianum ´Forever White´
Ageratum houstonianum
Ageratum ´Marielle´

Verklaring van de naam

Ageratum is afgeleid van het Griekse ageratos, dat ´nimmer oud wordend’ betekent. De naam slaat op de lange bloeiperiode. Houstonianum verwijst naar de Schotse ontdekker van de plant, W. Houston (1695-1733), die onder andere planten verzamelde in Noord-Amerika en West-Indië.

Belangrijkste kleuren

Bijna 100% van de aanvoer is paars of blauw. Heel sporadisch worden ook witte en roze Ageratum aangevoerd.

Aanvullende informatie

Esparanza maakt deel uit van een serie, waartoe ook Esmee (roze) en Eskimo (wit) behoren. De namen zijn afgeleid van Dhr. Van Es. Dit is de oorspronkelijke veredelaar, waar Moerplant het basismateriaal van heeft overgenomen.

Bron Geert Devriese 2006, bewerking Rudi Van Overloop 2008. Met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto: 

Tuininformatie