Hoe gezond zijn kiwi´s wel niet? Met een kiwi per dag gezond de winter door !

Hoe gezond zijn kiwi´s wel niet? Met een kiwi per dag gezond de winter door !(1165099911)Het is algemeen gekend dat kiwivruchten rijk zijn aan vitamine C. Minder gekend zijn de andere goede eigenschappen die deze lekkere vruchten bezitten en die ons helpen onze gezondheid op pijl te houden of te verbeteren. MET EEN KIWI PER DAG kom je GEZOND DE WINTER door.

Hoe gezond zijn kiwi´s wel niet? Met een kiwi per dag gezond de winter door !(1165099911)Verschillende onderzoekers, zoals Dr. Paul LaChance, maakten een analyse van de zeven belangrijkste voedingsstoffen die fruit bevat -vitamine A, C en E, foliumzuur, kalium, magnesium en voedingsvezels - en ontdekten dat kiwifruit daarbij steevast in de top vijf eindigt.Terwijl de Rutgers studie vooral wilde aantonen dat fruit een belangrijk onderdeel vormt van een gezonde voeding en levensstijl, werd duidelijk dat de bescheiden kiwi een ware voedingskrachtcentrale bleek te zijn.

Kiwifruit bezit de hoogste voedingsdensiteit van alle populaire fruitsoorten. Voedingsdensiteit is een van de criteria waardoor de voedingswaarde kan vergeleken worden met de calorische waarde. Ze wordt berekend door de hoeveelheid voedsel die iemand dagelijks nodig heeft in procent om te zetten en te vergelijken met het percentage reële calorieën uit die voeding. Voedzaam voedsel moet een densiteit van 3 of meer hebben.

Hoe gezond zijn kiwi´s wel niet? Met een kiwi per dag gezond de winter door !(1165099911)Het onderzoek richtte zich niet uitsluitend op traditionele voedingsstoffen van fruit, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Andere bestanddelen zoals fytochemische stoffen werden ook onderzocht. Deze chemische stoffen die in planten worden aangetroffen, zijn interessant voor de wetenschap omdat ze een antioxidans werking hebben en zo kanker en andere ziektes kunnen voorkomen of afremmen in een vroegtijdig stadium.

Antioxidanten vertragen de werking van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn kwaadaardige stoffen die vitale membranen aantasten en de werking van enzymen, eiwitten en het D.N.A. verstoren. Het schadelijke effect van vrije radicalen wordt dikwijls genoemd als één van de oorzaken van chronische ziektes, zoals kanker en hartafwijkingen.

Kiwifruit is zeer rijk aan vitamine E en vitamine C, twee vitamines met een krachtige antioxidans werking. Eén kiwi van 100 gram bevat minstens 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C heeft tevens een gunstige invloed op de genezing van wondjes, de versterking van de natuurlijke weerstand, de opname van ijzer en het algemeen zenuwstelsel.

De belangrijkste preventieve stoffen die kiwifruit bevat zijn o.a.:


  • Carotenoïden zoals caroteen, luteïne, en xanthofyl helpen preventief bij verschillende chronische ziektes. Luteïne werkt preventief bij prostaat- en longkanker en bij maculadegeneratie, een aandoening die kan leiden tot blindheid. Beta-caroteen heeft een preventief karakter bij kanker en hartziektes.


  • Chlorofyl waarvan de subcategorie chlorofyline helpt bij het voorkomen van leverkanker.


  • Pectine is een stof die gekend is voor haar cholesterolverlagende werking, waardoor het gevaar op hartziektes afneemt. Kiwi´s kunnen een extra hulp bieden bij de cholesterolbeheersing.


  • Serotonine heeft een kalmerend effect op onze hersenactiviteit. Kiwivruchten zijn dus een natuurlijk antistress middel.


  • Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de DNA structuur en dus de opbouw van het lichaam. Een voldoende aanvoer van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap kan afwijkingen bij de geboorte en hartziektes op latere leeftijden helpen voorkomen. Een kiwi van 100 gram levert 5 tot 15 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur.


  • Inositol is een plantaardig groeihormoon dat depressiviteit tegengaat en positieve effecten sorteert bij het behandelen van suikerziekte. Tevens bevordert inositol de groei tijdens de puberteit.


  • Aminozuren versterken de hartfunctie. Een specifiek aminozuur, arginine zorgt ervoor dat aders niet dichtslibben en wordt gebruikt in de behandeling van impotentie


  • Samen met glutamaat, is arginine een precursor van neurotransmittors in de hersenen. Ze bevorderen de afscheiding van groeihormonen en zorgen er zo voor dat wonden sneller helen.


  • Het lage natrium- en het hoge kaliumgehalte van kiwifruit is goed voor hart- en bloedvaten en maakt kiwifruit aldus bijzonder geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk.


  • Kiwi´s vormen een bijzonder rijke, natuurlijke bron van magnesium. Magnesium heeft een positief effect op het beenderstelsel en de stofwisseling van eiwitten en energie. Bovendien stimuleert magnesium het zenuwstelsel Onze westerse voeding is doorgaans arm aan magnesium. Nochtans kan een tekort aan magnesium leiden tot hartziekten, afwijkingen aan het hartspierweefsel en een te hoge bloeddruk.


De invloed van kiwi´s op de sportieve prestaties

Hoe gezond zijn kiwi´s wel niet? Met een kiwi per dag gezond de winter door !(1165099911)Onlangs werd een test uitgevoerd bij Chinese voetbalkampioenen, langeafstandlopers en amateur-sporters. Deze sporters dronken regelmatig een sportdrankje op kiwibasis, terwijl ze aan het trainen waren in warm weer. Een combinatie van kiwisap en 5% koolhydraten zorgde ervoor dat hun glucosegehalte op peil bleef tijdens deze zware training en de inspanning langer kon worden volgehouden.

Bovendien bleef het bloedsuikerniveau normaal tijdens een training van 2,5 uur en het insulinegehalte van de sporters werd niet aangetast. Nadat er een mineraal supplement aan het drankje was toegevoegd, werden er geen verhoogde mineraalwaarden in de transpiratie genoteerd. Hieruit kan afgeleid worden dat het kiwisap de opname van mineralen stimuleert. Het vitamine C gehalte in het bloedvat de sporters nam zelfs toe.

Kiwi bevordert de laxatie bij ouderen

Talrijke anekdotische rapporten suggereren dat kiwi laxerend werkt. Kiwi zou dus een aanvaardbaar voedingssupplement kunnen zijn, vooral voor oudere personen die vaak aan constipatie lijden. De auteur wilde objectieve informatie verkrijgen of het geregeld eten van kiwi de laxatie bij ouderen bevordert.

Achtendertig volwassenen, ouder dan 60 jaar, consumeerden gedurende drie weken hun normaal dieet met of zonder één kiwi per 30 kg lichaamsgewicht, gevolgd door een cross-over periode. De frequentie van de stoelgang en de karakteristieken werden dagelijks genoteerd. De consumptie van kiwi leidde tot een groter volume en zachtere ontlasting, evenals frequentere stoelgang. Waarschijnlijk spelen een aantal factoren in de volledige vrucht een rol, maar de aard van de ontlasting suggereert dat vezels belangrijk zijn.

Bronnen:

Wie nog op zoek is naar mooie kiwiplanten kan steeds terecht bij de auteur van dit artikel. Je kan hem contacteren op dit E-mail adres: contact form

Tuininformatie