Gezondheidsonderzoek toont aan: planten werken gunstig voor de arbeidsproductiviteit

Gezondheidsonderzoek toont aan: planten werken gunstig voor de arbeidsproductiviteit(149246235)Houten Nederland - Uit onderzoek van TNO blijkt dat het plaatsen van planten op de werkplek een aantoonbare positieve invloed heeft op de productiviteit van werknemers op kantoor. Uit eerder internationaal onderzoek was al bekend dat planten in bedrijven een gunstige invloed hebben op de gezondheid en het welbevinden van werknemers.

Ontspanning

Door planten op de werkplek raakt men minder snel vermoeid en bij vermoeidheid herstelt men sneller. Dit gunstige effect is vooral merkbaar als het gaat om creatief werk (kantoor/administratief werk), waarbij een ontspannen geest bijdraagt aan het bedenken van oplossingen.

Bij productiewerkzaamheden (in fabrieken en werkplaatsen) ligt dat anders. Daar zijn de werknemers genoodzaakt zich op de productiehandelingen te concentreren en zullen planten in de werkomgeving nauwelijks worden opgemerkt. In deze situatie kunnen planten echter wel een positieve gezondheidsbijdrage leveren als ze geplaatst worden in een kantine of bedrijfsrestaurant.
 

Gezondheidsonderzoek toont aan: planten werken gunstig voor de arbeidsproductiviteit(149246235)
Grote planten in de bedrijfskantine ontspannen de geest


Productiviteit

Opvallend is dat de productiviteit van de proefpersonen die creatieve taken uitvoerden in een ruimte van circa 12m2 waar één grote groene plant stond hoger was dan die in een identieke kantoorruimte zonder planten. De productiviteit steeg niet evenredig naarmate er meer planten aanwezig waren.
 

Gezondheidsonderzoek toont aan: planten werken gunstig voor de arbeidsproductiviteit(149246235)
Planten blijken gunstig voor de arbeidsproductiviteit

Deze conclusies zijn het resultaat van een laboratoriumexperiment uitgevoerd door TNO Kwaliteit van Leven. Het onderzoek had als doel om de invloed van planten op de productiviteit van werknemers vast te stellen. Het experiment is verricht in opdracht van het Productschap Tuinbouw in samenwerking met de VHG vakgroep Interieurbeplanting.

Bronnen:  voor meer informatie www.healthygreenatwork.org, bewerking RVO 2008.
Foto’s: VHG

Tuininformatie