Groenten: gele courgettes en gele paprika´s brengen kleur in de wok

Groenten: gele courgettes en gele paprika´s brengen kleur in de wok(1371980010)De nieuwste verschijning in de groenterekken is geknipt voor iedereen die houdt van kleurig koken en vrolijke borden: gele courgettes. Ze bestaan in twee vormen (langwerpig en rond). En om de diepgele kleur maximaal te behouden geeft u best de voorkeur aan korte bereidingen zoals wokken of grillen.

Met uitzondering van gele paprika’s zult u in klassieke groentewinkels en warenhuizen maar weinig groenten aantreffen die echt geel van kleur zijn. Met de gele courgettes komt daarin verandering. Ook de Belgische tuinbouwers beginnen dit vrolijk ogende product meer en meer te verbouwen.

Gele courgettes kunt u in twee vormen aantreffen: de langwerpige (zoals we die kennen van de klassieke groene courgettes) en de ronde. De ronde courgette staat ook bekend als ‘Courgette de Nice’ en valt het best te vergelijken met een minipompoen (courgettes en pompoenen behoren trouwens tot dezelfde plantenfamilie). Ze is zowel in een groene als in een gele versie te vinden.

Hoe bewaart u de kleur?

Gele courgettes hebben ongeveer dezelfde smaak als hun groene collega’s, maar de gele kleur maakt ze tot bijzonder interessant materiaal voor decoratieve bereidingen. De schil is diepgeel, het vruchtvlees lichter van kleur. Om die kleur maximaal te bewaren schilt u de courgette niet en kiest u best voor een zo kort mogelijke bereidingswijze.

U kunt de groente in blokjes of reepjes snijden, vervolgens kort roerbakken in een wokpan (maximaal 2 minuten) en ze dan opzijhouden. Pas net vóór het opdienen voegt u ze bij de andere gewokte ingrediënten. Andere mogelijkheid: de gele courgette in vrij dikke plakken snijden, de plakken aan weerszijden instrijken met olijfolie, kruiden met peper, zout en geperst knoflook, en vervolgens kort (2 minuten aan elke zijde) roosteren op de barbecue of in een grillpan. En wat dacht u van gevlochten courgettes? Snijd een gele en een groene courgette in reepjes, vlecht ze door elkaar in meerdere porties en kruid ze met peper en zout. Laat ze vervolgens 5 minuten stomen (of garen in een warme oven).
 

Groenten: gele courgettes en gele paprika´s brengen kleur in de wok(1371980010)

Met de kleine ronde courgettes kunt u uw tafelgenoten zo mogelijk nog meer verbazen: hol voor iedereen een courgette voorzichtig uit, vul ze met een hartige vulling (waarin u het vruchtvlees van de courgette kunt verwerken) en laat ze garen in de oven.

Flandria is kwaliteit!

Zoals voor vele groenten biedt het Flandria-keurmerk ook voor gele courgettes de beste garantie op kwaliteit. Dat heeft te maken met de strenge kwaliteitseisen die het lastenboek oplegt. Gele Flandria-courgettes hebben een egaal diepgele kleur en een volledig gave schil. Ze dragen nog hun steeltje en de vorm oogt aantrekkelijk. De langwerpige courgettes hebben immers een bijna rechte, slechts licht conische vorm. Hun formaat blijft geschikt voor een klein gezin. Bij de ronde Flandria-courgettes is de vorm gelijkmatig rond, zodat ze zich perfect lenen voor het opvullen.
Al deze kwaliteiten spelen een belangrijke rol wanneer u de gele courgettes zo decoratief mogelijk wilt aanwenden. Met de milieubewuste teelt als leuk extraatje!

Bronnen: Luc Dedeene

Tuininformatie