Groenten in de tuin: de aanleg van een decoratieve moestuin volgens Roy Strong

Een decoratieve maar productieve moestuin is een van de meest veeleisende tuinvormen. Tijdens de zomermaanden moet hij een hoorn-des-overvloeds vormen, in toom gehouden door vormgesnoeide groenblijvende haagjes, ordelijk geplaveide paden en geleide fruitbomen. Zelfs in hartje winter moet hij er nog aantrekkelijk uitzien. De deskundige tuinier zorgt ervoor dat de moestuin tijdens deze oude maanden altijd opgevrolijkt wordt door goedgeplaatste kolen, uien, pastinaken, knolselderij, Brussels lof en vorstbestendige bladgroenten. Bovendien vraagt een groentetuin vruchtafwisseling en bepaalde bodemomstandigheden, zodat het ieder jaar weer een uitdaging is om een nieuw tuinplan te maken en de gewassen opnieuw te rangschikken. Dit soort moestuin is een meesterwerk in zijn soort, maar tegelijk heel toegankelijk.

Structuurplan decoratieve moestuin - als voorbeeld nemen we een tuintje van 15 x 15 m
 

1 rode sla en rode kool Groenten in de tuin: de aanleg van een decoratieve moestuin volgens Roy Strong(697145454)
2 rabarber
3 lavendel rondom stamroos ´Iceberg'
4 kruidengedeelte met o.a. tijm, anijs, wijnruit, salie, marjolein
5 snijsla en kropsla
6 pronkbonen aan 3-potige bamboestokken
7 spinazie
8 koolsoorten
9 courgette in pot
10 aardappelen
11 aardbeien
12 zwarte bes
13 frambozen en rode bessen
14 pad
15 2 laagstam appelbomen, bokaalvormig gesnoeid
16 leiperen langs het pad
17 prieel van leiperen

De structuur is met eenvoudige, goedkope materialen te bereiken: een geometrisch padenstelsel van baksteen met een eenvoudige zonnewijzer als blikvanger. Men moet wel geduld hebben voor de hagen eromheen toegegroeid zijn en dat geldt ook voor de vormgesnoeide boompjes en de fruitbomen, tenzij U die volgroeid koopt. Voor een blijvend effect is veel werk nodig. Het is al een uitdaging op zich om een opeenvolging van gewassen in de bedden te krijgen: om ze er ook nog steeds verzorgd uit te laten zien, is voortdurend aandacht nodig. Maar al uw moeite wordt uiteindelijk beloond door het bezit van een van de moeilijkste van alle tuintypen:  bovendien kan U genieten van verse producten uit eigen tuin.

Ideeën decoratieve moestuin

Een terracotta pot op een sokkel tussen de koolplanten, vormt een uitstekende blikvanger in een van de bedden. In de pot bijvoorbeeld een courgette, familie van de pompoen, met zowel decoratieve bladeren als eetbare vruchten. Een groentetuin met duidelijke, schone paden zorgen voor een opvallend basispatroon. In de groentetuin geschoren buxus en geleide appelbomen die voor een mooi verticaal, blijvend accent zorgen. De moestuin omsloten en beschut door een immergroene, donkergroene taxushaag.

 

Groenten in de tuin: de aanleg van een decoratieve moestuin volgens Roy Strong(697145454)
Foto Tuinontwerpen voor mensen die weinig tijd hebben


Bronnen

Tuinontwerpen voor mensen die weinig tijd hebben
Auteur Roy Strong - Boekerij Bosch & Keuning, Baarn
Oorspronkelijke titel : Succesfull small gardens - ISBN 90 246 0187 8