Groenten in de tuin: nieuwe tomaatjes bij Flandriamail

Groenten in de tuin: nieuwe tomaatjes bij Flandriamail(1265486905)Bij het begin van het nieuwe seizoen heeft Flandria alle speciale producten samengebracht in de groep Flandria Specialty Street. Daarin vinden we nu ook drie nieuwkomers bij de tomaten: de Ministar LycoPlus, de Sweet Pink en de Torrito. Het segment Flandria Specialty Street bevat nu negen onderscheiden tomaattypes. Daarin bevinden zich ook drie opvallende nieuwkomers. Sommige bestaande types hebben dan weer een nieuwe naam gekregen.

Ministar LycoPlus : cocktailtomaatjes met extra veel lycopeen

Groenten in de tuin: nieuwe tomaatjes bij Flandriamail(1265486905) Flandria Ministar LycoPlus is een belangrijke nieuwkomer in het Flandria-aanbod en werd eind maart 2007 gelanceerd. Het gaat om een tros met 7 tot 9 kleine cocktailtomaten die iets kleiner zijn dan de andere Ministar-tomaatjes (gewicht per tomaatje: ongeveer 30 gram). De Ministar LycoPlus-tomaatjes hebben een lycopeengehalte dat twee keer zo hoog ligt als bij een klassieke tomaat. Tomaten staan al lang bekend om hun belangrijke aanbreng van lycopeen (het gehalte schommelt tussen 3 en 6 mg per 100 gram). Ministar LycoPlus heeft een lycopeengehalte tussen 6,5 en 10 mg per 100 gram (volgens de rijpheid van de vrucht). Dit wordt bevestigd door tientallen analyses door het laboratorium Fytolab. Het hoge gehalte is verkregen door een zuiver natuurlijke veredeling van het betreffende ras.

Wat is nu lycopeen?

 

Lycopeen is een antioxidant. Ons lichaam heeft antioxidanten nodig om de schadelijke invloed van de vrije radicalen in ons organisme te bestrijden. Omdat het die antioxidanten zelf niet in voldoende mate kan aanmaken, moet ze ook uit de voeding halen. Lycopeen is bovendien een zeer krachtige antioxidant. Wetenschappelijk is bewezen dat het preventief werkt tegen kanker in het hoofd- en halsgebied, de slokdarm, de maag en de prostaat en dat het een rol speelt in een vertraging van de ziekte.

Met de Ministar LycoPlus-tomaatjes treedt functionele voeding binnen in het gamma van de verse, onbewerkte groenten en fruit. Tot vandaag was functionele voeding vooral gebaseerd op de toevoeging van supplementen. Daarom verwachten de LAVA-veilingen een groot commercieel succes voor dit nieuwe Flandriaproduct, vooral omdat het tomaatje zich uit het vuistje laat eten.

Proef de Ministar LycoPlus tomaat!

* Bevat dubbel zo veel lycopeen als een klassieke tomaat!

* Lycopeen is een zeer krachtig antioxidant.

* Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen verschillende soorten kanker.

* Gemakkelijk om mee te nemen als tussendoortje!

Sweet Pink: zoete, roze tomaat

De tweede nieuwkomer bij de tomaten in de Flandria Specialty Street is de Sweet Pink. Deze benaming staat voor een losse tomaat met een diameter tussen 157 en 187 mm. Opvallend is de roze kleur en de iets zoetere smaak. Sweet Pink is een typisch nicheproduct. Het kan gebruikt worden voor koude en warme bereidingen. In 2007 zal de aanvoer beperkt blijven tot 10 000 kg (van april tot december)

Torrito: tros met geblokte pruimtomaatjes

De Flandria Torrito is de derde nieuwkomer. Onder deze naam gaat een aantrekkelijke tros met meestal negen minitomaatjes van elk zo´n 22 gram schuil. De tomaatjes hebben een geblokte pruimvorm. De kroontjes en de steeltjes ogen verleidelijk frisgroen. De smaak is zoet (de brixwaarde is minimaal 9). Flandria Torrito positioneert zich als een lekkere snacktomaat. Dit jaar mag de handel rekenen op een aanvoer van 610 000 kg. Het product is het jaar rond beschikbaar.

Coeur de Boeuf: zuiderse tomaat in het noorden geteeld

Flandria verwacht in 2007 een aanbod van 250 000 kg Coeur de Boeuftomaten (april­december). Deze zuiderse tomaat heeft een vaste stek in de Belgische tuinbouw veroverd. Ze valt door haar afwijkende vorm (een beetje peervormig en geribd) en haar groenrode kleur. De vrucht kleurt immers van binnen uit en wordt daarom half groen of half rood geoogst. Flandria-Coeur de Boeuftomaten spelen perfect in de op de mediterrane eettrends. Ze zijn bij uitstek geschikt voor slaatjes met mozzarella, olijven, tonijn of olijfolie.

Kumato: bruine tomaat is aan opmars bezig

De losse, ronde Flandria Kumato is duidelijk bezig aan een doorbraak. Dit jaar stijgt het volume tot 615000 kg (maart-december). De afwijkende kleur (bruin), het stevige vruchtvlees en de volle smaak lijken het publiek aan te spreken, want dit tomaattype valt op in salades. Voor de handel is ook de uitstekende houdbaarheid een troef. Flandria Kumato´s hebben een vruchtgewicht van ongeveer 125 gram en worden zonder kroontje geoogst. Ze worden per 4 of 5 vruchten verpakt.

Eleganto: losse mediterraantjes

Flandria Eleganto is de naam die voortaan voor de mini San Marzano´s in het Flandria-aanbod gebruikt wordt. De Eleganto´s zijn losse tomaatjes die zonder kroontje geoogst worden. Ze hebben een vruchtgewicht van ongeveer 30 gram (tussen klein en middelgroot). Ze vallen op door hun langwerpige, ingedeukte vorm en hun frisse geur. Hun mediterrane look en hun stevige smaak maken ze geschikt als tussendoortjes uit het vuistje maar ook voor de bereiding van snacks met brood (zoals bruschetta). Dit jaar verwachten de LAVA-veilingen een volume van 250 000 kg (april-december).

Ministar: de dieprode cocktailtomaat

In 2007 neemt het aanbod van Flandria Ministar toe tot 1,2 miljoen kg (februari-december). Het succes is te danken aan de vorm en de kleur. De Ministars hangen aan een tros met een mooie visgraatvorm. De vruchtjes hebben een dieprode kleur en een zoete smaak. Ze zijn groter dan de kerstomaatjes en daarom bijzonder geschikt om op te vullen als cocktailtomaatjes.

Ti Amo: pruimtomaatjes in miniversie

Miniprunella´s heten bij Flandria voortaan Ti Amo. Het gaat om een decoratieve tros met 7 tot 9 minipruimtomaatjes. De vruchtjes hebben een gemiddeld gewicht van 35 gram. Flandria Ti Amo leent zich vooral voor sausjes en voor de versiering van warme gerechten.

Bellino: de kleinste mini´s

Onder de naam Flandria Bellino gaan vanaf dit jaar de Flandria Cherryprunella door het leven. Deze losse tomaatjes zijn de kleinste en zoetste mini´s in het Flandria-assortiment (gemiddeld gewicht: ongeveer 15 gram). Het zijn kerstomaatjes maar met een pruimvorm. Ze worden aangeboden in een kleinverpakking (doosjes van 250 g).

Bron: Nieuwsbrief Ministar LycoPlus

Tuininformatie