Groenten in de tuin: hoe voorkom ik bladluizen in mijn groenten onder glas of plastiek?

Groenten in de tuin: hoe voorkom ik bladluizen in mijn groenten onder glas of plastiek?(1303465989)Vraag: Ik kweek ieder jaar paprika´s in mijn tuin en serre, maar dit jaar werd ik bijzonder geplaagd door bladluizen waardoor mijn oogst voor een groot deel mislukte. Zou het kunnen dat het vochtige weer de oorzaak was of is er een andere reden? Wat zou ik hieraan kunnen doen zonder veel te moeten spuiten met sproeimiddelen?

Antwoord

Paprika staat bekend als een lievelingsplant voor bladluizen. Daarbij komt nog dat de bladluizen ook virussen kunnen overbrengen waar paprika eveneens zeer gevoelig voor is. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die de bladluisaantasting kunnen verhinderen :

* Zorg voor een goede doorgroei van de planten, een verzwakte plant laat zich makkelijker door bladluizen innemen. De voorbije donkere en koele zomer kan hier dus voor een stuk in meespelen. Zorg dus voor jong plantmateriaal, dit groeit beter weg dan verouderde planten die ergens drie weken in een tuincentrum gelogeerd hebben. Plant ook niet te vroeg, zodat de nachttemperaturen niet te snel wegzakken. Dit veroorzaakt groeistilstand en bespoedigt bladluisaantasting. Verwijder de eerste drie vruchtbeginsels aan de plant, zodat de plant eerst nog kan investeren in groeikracht.

* Zorg ervoor dat er geen tocht op de planten komt, dit zijn de eerste planten die spint en bladluis op bezoek krijgen.

* Controleer heel goed op bladluisaantasting, de luisjes bij het begin heel moeilijk op te merken: controleer de onderkant van de bladeren van verschillende planten. Bij ontdekking in een vroeg stadium kan je de geïnfecteerde blaadjes nog wegplukken.

* Voer in dit stadium geen bespuitingen uit in de kas. Een bepaalde soort galmug en ook een sluipwesp komt in de natuur voor en zoekt zijn prooien op. Dit kan je merken als er tussen de bladluizen ´mummies´ aanwezig zijn. Dit zijn bladluizen die opgedroogd zijn en hol van binnen, verder kun je een gaatje merken in de bladluis.

Fotomateriaal

Groenten in de tuin: hoe voorkom ik bladluizen in mijn groenten onder glas of plastiek?(1303465989) Groenten in de tuin: hoe voorkom ik bladluizen in mijn groenten onder glas of plastiek?(1303465989) Groenten in de tuin: hoe voorkom ik bladluizen in mijn groenten onder glas of plastiek?(1303465989)
sluipwesp legt eitje in bladluis

 

mummies van bladluis
(na parasitering door larve van sluipwesp)
larve van galmug zuigt bladluizen leeg

 

* Probeer de populatie van lieveheersbeestjes te bevorderen. Je kan lieveheersbeestjes in de kas brengen, maar doe dit ´s nachts, zo niet vliegen ze zich binnen de kortste keren tegen de ruiten te pletter.

* Wist je dat kwikstaartjes graag nestelen in kassen? Beroepstuinders zien ze als welgekomen gasten. Verder houden zij ook bepaalde uitheemse vogelsoorten in hun vruchtgroenten, die immers uiterst zelden nog met insecticiden bespoten worden.

* Eventueel kan je selectief behandelen met het in de biologische tuinbouw (voorlopig nog) erkende middel Pyrethrum. Spuit enkel op de aangetaste plaatsen. Doe dit ´s avonds want Pyrethrum breekt af onder lichtrijke omstandigheden. Bedenk wel dat Pyrethrum niet selectief is en ook natuurlijke vijanden doodt!

* Beroepstuinders doen beroep op een bonte mengeling van galmuggen, sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes om de bladluizen onder controle te houden. Ook roofwantsen komen er aan te pas. Zij beschouwen het als een kunst om een complex biologisch evenwicht in de kas op te bouwen.

* De firma Biobest, meest actief in de beroepstuinbouw, heeft ook een afdeling voor amateurtuinders, waar zijn bijvoorbeeld gaasvliegen aanbieden. Punt is dat deze bestrijders in een zeer vroeg stadium moeten aangebracht worden.

 

Bronnen Luc Dedeene 2001, bewerking RVO 2008.

Tuininformatie