Groenten in de tuin: Week van de smaak - nieuwe groenten en nieuwe smaken

Groenten in de tuin: Week van de smaak - nieuwe groenten en nieuwe smaken(1668498033)Rood witloof, gele courgettes, microgroenten, cocktailkomkommers, … De laatste jaren groeit het aanbod groenten in ongewone vormen, kleuren en smaken. Het zijn de ‘nieuwe groenten’. Maar hoe worden ze uitgevonden en hoe komen ze op je bord? Zijn ze een nieuwe trend of eerder oude wijn in nieuwe vaten? En gaan we anders koken?

Tijdens de Week van de Smaak 2007 bundelen de Mechelse Veilingen, het Proefstation voor de Groenteteelt vzw en het Groentemuseum ’t Grom de krachten om van hun bezoekers in één dag specialisten in ‘nieuwe groenten’ te maken. Daarnaast wordt er op zaterdag 24 november een groot publieksevenement georganiseerd rond ‘anders koken’ met kookdemo’s.

* Dagelijks van maandag 19 tot en met vrijdag 23 november bieden de drie organisaties geïnteresseerden een geleid bezoek aan. Individuele bezoekers krijgen hiermee de unieke kans om een kijkje te nemen in de Mechelse Veilingen en het Proefstation, die normaal uitsluitend toegankelijk zijn voor groepen.

o Het Proefstation gaat in op haar zoektocht naar nieuwe groenten, de verbetering van de smaken en hoe deze groenten optimaal gekweekt kunnen worden.

o De Mechelse Veilingen beantwoordt alle vragen over de kwaliteitscontrole, het marktklaar maken en de distributie van deze nieuwe trend.

o ’t Grom spitst zich toe op de geschiedenis van oude en nieuwe groenten, hun smaken en hun invloed in de keukengeschiedenis.

* Op zaterdag 24 november kan het grote publiek kennis maken met nieuwe trends bij het koken van nieuwe groenten. Vanaf 11u gaan er kookdemonstraties door in de keuken van ’t Grom. Kok Gilles Joyes van restaurant Marcus wijdt ons in in de wereld van het moleculair koken, Flandriakok Eddy Peeters leert ons alles over het wokken met groenten en kok Brent Bernaerts van Hoevebrasserie Midzeelhoeve gaat stomen. Het publieksevenement rond “anders koken” is vrij toegankelijk en gratis.

Tijdens de Week van de Smaak lanceert ’t Grom ook haar nieuwe kinderkookboekje. Kinderen zijn doorgaans niet zo tuk op groenten. In dit boekje kan iedere ouder inspiratie halen om een (snelle) maaltijd klaar te maken waarin groenten meer plaats krijgen dan de traditionele randversiering. Daarnaast organiseert het groentemuseum in samenwerking met VELT en de gemeente Sint-Katelijne-Waver op vrijdag 16 november een Biobabbel.

Meer weten?

Op dinsdag 20 november 2007 om 10 uur organiseren we een persconferentie waarbij u zelf deze nieuwe smaakervaringen kan ondergaan. Schrijf in vóór maandag 19 november 2007.

Bron: Toerisme SKW - www.toerismeskw.be
Toerisme Sint-Katelijne-Waver
Midzelen 25A
2860 Sint-Katelijne-Waver
Tel: 015 32 11 14
e-mail: contact form

Tuininformatie