De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin

De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999)Omstreeks 1900 ontstond bij de Belgische kweker Vuylsteke in Lochristi een aantal hybriden met gevulde bloemen. De kwekers duidden deze als gevuldbloemige Pontische azalea´ s aan. De groepsnaam harde Gentse azalea´ s stamt uit België, ter onderscheiding van de toen reeds gekweekte kasazalea´ s (Azalea indica). In Engeland werd de naam <<Hardy Ghent Azalea´s>> algemeen gebruikt voor het sortiment Pontische azalea´s.

Veel van de oude harde Gentse rassen zijn verloren gegaan. Dankzij het enthousiaste speurwerk van Albert de Raedt, De Clercq en Delvaux werden vele Harde Gentse herontdekt in oude tuinen en parken in Europa en de USA. Vandaag houdt vooral Leon De Clercq, banketbakker op rust, de Harde Gentse in stand. Deze mooie azalea´s zijn hoe dan ook vrij zeldzaam en zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Het verschil tussen Azalea mollis en Azalea pontica is in hoofdzaak de geureigenschappen en de vorm van de bloemkroon. Die van de eerste zijn bekervormig en van de tweede trompetvormig. De West-Europese kwekers konden omstreeks 1800 over een aantal soorten met trompetvormige bloemen beschikken. In 1825 kweekte Petrus Mortier, een bakker uit Gent, een aantal kruisingen van deze soorten: roze bloemen met gele vlek, oranje en koperkleurige bloemen. Een aantal van deze hybriden komt nu nog in het sortiment voor. Ze worden echter, niet altijd terecht, langzamerhand verdrongen door de Knap Hill-Exbury azalea´s met grotere bloemen.

Soorten

 
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron ´Bouquet de Flore´
(Pontica azalea)
Rhododendron ´Bouquet de Flore´ (Pontica azalea) vormt een sterk vertakte opgaande struik met relatief kleine bloemen. De bloei is rijkelijk met helderroze bloemen die zijn getekend met een witte streep en een gele vlek.
  Rhododendron ´Corneile´
(Pontica azalea)
Rhododendron ´Corneile´ (Pontica azalea) heeft een zeer mooie herfstkleur. De bloemen zijn lichtroze, aan de buitenzijde donkerroze
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron ´Fanny´
(Pontica azalea)
Rhododendron ´Fanny´ (Pontica azalea), een uitstekend Belgisch ras, vormt purperroze tot zalmroze bloemen met een bronskleurige vlek. Bij het verbloeien worden ze meer rozeachtig.
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron ´Ignea Nova´
(Pontica Azalea)
Rhododendron ´Ignea Nova´ (Pontica Azalea) heeft een smalle groeivorm. Het ras vormt mooie karmijnrode bloemen met een goudgele vlek.
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron ´Nancy Waterer´
(Pontica azalea)
Rhododendron ´Nancy Waterer´ (Pontica azalea), ontstaan in Engeland van voor 1876, is een matig sterk groeiende cultivar die compact groeit. De grote bloemen van deze rijkbloeiende pontica azalea vertonen een mooie goudgele kleur.
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron pontica ´Coccinea Major´
(Ponitca Azalea)
Rhododendron pontica ´Coccinea Major´ (Ponitca Azalea) lijkt sterk op ´Coccinea Speciosa´ maar heeft grotere oranjekleurige bloemen. Een van de beste oude azalea´s die uitgroeit tot een brede, bossige struik.
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron pontica ´Coccinea Speciosa´
(Ponitca Azalea)
Rhododendron pontica ´Coccinea Speciosa´is een van de oudste en beste pontica azalea´s die uitgroeit tot een middelmatig grote, brede bossige struik. Zeer rijkbloeiend met een overvloed aan kleine, oranjekleurige bloemen.
De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999) Rhododendron pontica ´Narcissiflora´
(Pontica Azalea)
Rhododendron pontica ´Narcissiflora´ (Pontica Azalea), een ras uit België van voor 1869, is een breed groeiende plant die in het voorjaar geheel overdekt is met gevulde lichtgele en zacht geurende bloemen. De bloeitijd is behoorlijk lang. Deze cultivar kan ook goed vervroegd in bloei getrokken worden.

Verkrijgbaarheid

De meeste van deze mooie Harde Gentse zijn te verkrijgen bij De Azaleatuin

 De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999)

Literatuur

In april 2000 verscheen het boek De Harde Gentse van Albert de Raert.
 

De Harde Gentse Azalea ....een aanrader voor de voorjaarstuin(513749999)

Rhododendron en azalea´s - ISBN 9010037290 - Cor Verboom
De azaleatuin - http://www.azaleatuin.be
Door Rudi Van Overloop 2006, bewerking 2010

Tuininformatie