Helleborus in de tuin: wat moet je op letten bij het bepalen van je keuze?

Helleborus in de tuin: wat moet je op letten bij het bepalen van je keuze?(1163679910)We zitten midden in het seizoen van de Helleborussen, die zal duren tot in april. De meeste Helleborus soorten zijn gemakkelijke tuinplanten, die zich vaak zelf uitzaaien. We associëren ze vaak met andere schaduwplanten, aangezien zij vaak in de natuur voorkomen in open bos. Hun kleurenpallet is bijzonder uitgebreid.

De zeer donkere cultivars zijn bijna zwartkleurig. Ze zijn ingedeeld in wit, roos en purper met een scala aan allerlei prachtige kleurschakeringen. Specialisten hebben stilaan de neiging om nieskruid als vervelend te vinden.

Wanneer Helleborussen het in je tuin naar hun zin hebben, zaaien ze zich vaak zelf uit. Velen onder U zullen dit met het nodige enthousiasme verwelkomen. De inheemse Helleborus foetidus is één van de beste soorten in dit opzicht.

 

Helleborus in de tuin: wat moet je op letten bij het bepalen van je keuze?(1163679910)Zijn groenblijvende bladeren zijn bijzonder dergelijk. In mijn tuin zie ik dat zij zich nu zelf uitgezaaid hebben onder de heldere bladeren van de groenblijvende varens als Polypodium ´Cornubiense´ en onder Ruscus aculeatus.

Ik heb in het algemeen al mijn Helleborussen op een schaduwrijke plaats staan. Helleborus orientalis hybriden (foto rechts) (de Oosterse Helleborus) zijn ongelooflijk makkelijke planten die ook gedijen in de volle zon mits ze in goede vochthoudende bodem staan die niet te absurd uitdroogt. De bodem geheel laten doorweken tijdens droogteperioden is aan te bevelen.

Bij het uitkiezen van Helleborussen moet je bepaalde overwegingen in het achterhoofd houden. Alle zeer donkere, bijna zwarte cultivars moeten vooraan in de border geplant worden waar ze van dichtbij te zien zijn. Staan ze te ver achteruit geplant dan zie je van hun kleurenpallet nauwelijks iets.

Helleborus in de tuin: wat moet je op letten bij het bepalen van je keuze?(1163679910)Sommige mensen maken zich zorgen over de aanwezigheid van nieskruid in de late zomerborder.

Als de planten gezond blijven, doet dat er eigenlijk niet toe. Wel let je erop om ook hier ze vooraan in de border te planten voor de groter vaste planten. Helleborussen zijn gevoelig voor bladvlekkenziekten. Ze kunnen worden beschermd tegen schimmelbladinfecties met een fungicide. Beter is tijdig ziekte bladeren te verwijderen en het blad te beschermen tegen opspattend water.

Sommige van de groenblijvende soorten zoals Helleborus foetidus en Helleborus argutifolius (foto links), zijn bijzonder knappe bladplanten voor de zomerborder. Kijk goed rond vooraleer uw favoriete lievelingen uit te kiezen.
 

 

 

Tuininformatie