Herfstkleuren in de tuin: met het krentenboompje gaan we een vurige herfst in

Herfstkleuren in de tuin: met het krentenboompje gaan we een vurige herfst in(1020329170)Oktober is de tijd van het afscheid van de zomer. Terwijl we genieten van de laatste warme dagen, laat de natuur met vlammende kleuren weten dat de winter weer in aantocht is. Een struikje dat op een heel spectaculaire wijze de komst van de herfst viert is het krentenboompje, officieel ook wel Amelanchier lamarckii geheten.

De bladeren van deze plant sluiten ieder voor zich op gepaste wijze het groeiseizoen af door een bont palet van kleuren. Het ene blad kiest ervoor om felgeel te kleuren en het andere verandert in een bordeauxrode tint, en alles dat daar tussen zit.

Het krentenboompje is een echte seizoensplant, die elke wisseling uitbundig begroet. In het voorjaar, rond april, verschijnen de talloze witte bloemtrosjes. Elk jaar lijkt de struik rijker te bloeien. Als de bloemen vallen, valt op dat de takken al bebladerd zijn. De elliptische blaadjes zijn direct na het ontvouwen nog koperrood gekleurd. In de zomer kleuren ze groen om in de herfst wederom vlammend afscheid te nemen. Herfstkleuren worden gestimuleerd door een zonnige en niet al te vochtige standplaats.

Herfstkleuren in de tuin: met het krentenboompje gaan we een vurige herfst in(1020329170)
Het krentenboompje is niet zómaar aan zijn naam gekomen. De purperrode bessen die de struik draagt, zijn bijzonder smakelijk. Daarom werden de vruchten in vroegere tijden gebruikt als alternatief voor krenten. Vanwege zijn formaat en zijn opvallend mooie maar niet overheersende verschijning, is een plek achterin de tuin heel geschikt voor het krentenboompje. Hij kan hier alleen komen te staan, of in combinatie met andere natuurlijk groeiende struiken. Zo vormt u een weelderige haag of een vogelbosje.

Een makkelijke gast

Het krentenboompje voelt zich bijzonder goed thuis in ons land, ondanks zijn verre, Noord-Amerikaanse herkomst. Het liefst staat hij in de zon, al verdraagt hij ook de half schaduw. Een zonnige standplaats is beter voor het rijpen van de vruchten. Veel eisen aan de grond stelt het krentenboompje niet. Elke normale tuingrond is goed.

Om het krentenboompje mooi te houden moet het wel elk jaar gesnoeid worden. De plant wordt namelijk anders flink hoog. Als hij de kans krijgt groeit hij in de loop der jaren tot een hoogte van maar liefst 10 meter. Snoei het krentenboompje echter niet teveel terug. Na een al te rigoureuze snoeibeurt komt de Amelanchier namelijk slecht op gang in het voorjaar.

Een vlammende herfst

Planten die het krentenboompje bijstaan in de herfstkleuring zijn massaal in het tuincentrum verkrijgbaar. Het kardinaalsmutsje valt in de herfst op door zijn felrode herfstkleuren. Voor mensen met een kleinere tuin is de Euonymus alatus ´Compactus´ een oplossing. Deze wordt slechts één, in plaats van drie meter hoog.

Ook veel esdoorns hebben prachtige herfstkleuren. Wilt u een struikvormige esdoorn, dan zijn de Japanse soorten als Acer palmatum en Acer japonicum echte aanraders. Voor boomvormen zijn de soorten Acer capillipes, Acer circinatum en Acer cissifolium echte aanraders, ook voor kleinere tuinen.

Bron: Plant Publicity Holland - www.pph.nl
Geert Devriese - oktober 2000, bewerking Rudi Van Overloop 2008

Tuininformatie