In de huiskamer: Breng eens met kerst kleur in de huis met een bloeiende azalea

In de huiskamer: Breng eens met kerst kleur in de huis met een bloeiende azalea(450834490)Azalea is in de wintermaanden een onmisbaar artikel binnen het assortiment bloeiende kamerplanten. Vooral in de kerstperiode zien de consumenten graag planten met rode en witte bloemen. Maar ook buiten het vakantieseizoen weet de azalea te bekoren met een onverwachte rijkdom aan kleuren en vormen.

Circa 95 procent van het aanbod bestaat uit de Indische Azalea (Rhododendron simsii). Dat lijkt weinig, maar binnen deze soort zijn allerlei plantvormen mogelijk. Bekend zijn de grootbloemige, kleinbloemige en minisoorten. Er bestaan echter ook nog fraaie stamvormen, piramides en sinds kort zelfs hangende vormen. Rood, wit, roze en paars zijn de meest gangbare kleuren. Door de vele tweekleurige combinaties is ook in dit opzicht veel mogelijk.

Vrijwel alle Azalea´s worden op naam verhandeld. Opvallend is dat veel rassen zijn afgeleid van ´Helmut Vogel´. Dat is geen wonder, want tot dusver wordt dit als een van de beste rassen beschouwd. De plantvorm is uitstekend, evenals de groei, bloei en houdbaarheid. ´Vogel´-typen zijn al zeer vroeg in het seizoen leverbaar en ze zijn verkrijgbaar in alle gewenste kleuren.

In de huiskamer: Breng eens met kerst kleur in de huis met een bloeiende azalea(450834490)

Pas als de bloemknoppen van een azalea open beginnen te schuiven, wordt de kleur van de bloemen zichtbaar. Dat is het ogenblik waarop de potazalea´s worden aangeboden. Om tot een fraaie plant uit te groeien en op kleur te komen is er een hoge luchtvochtigheid en veel licht vereist. Omdat de verwarming in de lente vaak uit kan, de dagen lengen en de zon geklommen is, is het in de huiskamer meestal licht genoeg voor een kamerazalea. Bij aankoop heeft een ideale azalea één of een paar bloemen open. De rest bevindt zich in het zogenaamde kaarsstadium. Probeer de pot even te draaien en kijk ook aan de onderzijde want de kluit moet perfect zijn rondgeworteld en de witte worteltipjes moeten zichtbaar zijn. Een mooie Japanse azalea mag geen dode takken vertonen, een beetje bladval zult u er echter wel moeten bijnemen.

Verzorgingstips

In tegenstelling van wat wel eens geschreven wordt, bloeien kamerazalea´s uitstekend bij kamertemperatuur. Bij kamertemperatuur verloopt de bloeit snel. Als ze frisser gehouden worden, tot minimaal 5 °C, bloeien ze beduidend langer door. Afhankelijk van de cultuurvariëteit houden azalea´s bij kamertemperatuur hun bloemen twee tot acht weken.

In de huiskamer: Breng eens met kerst kleur in de huis met een bloeiende azalea(450834490)

Azalea´s zijn vooral tijdens de bloei echte drinkebroers. Daarom moeten ze vaak gegoten worden. Gebruik daarvoor regenwater op omgevingstemperatuur. Het ergste wat potazalea´s kan overkomen is staand water. De beste manier van water geven is de azalea twee tot driemaal per week een vijftal minuutjes in een emmer regenwater dompelen en de potkluit daarna laten uitlekken. Mensen die veel ervaring hebben met kamerplanten kunnen ze ook op het zicht of op de tast gieten. De kluit mag nooit echt uitdrogen. Door onze kwekers worden tegenwoordig substraten gebruikt met een waterbufferend vermogen. Deze potgrond droogt veel minder snel uit zodat minder snel hoeft te gieten. Op een koele plaats met veel licht geeft Azalea de langste en rijkste bloei.

De waterhuishouding is bij Azalea´s een verhaal apart. Ze verlangen erg veel water en hebben daarom een goed vochtige potkluit nodig. Na het transport zijn de planten vaak vrij droog en kunnen ze het beste worden gedompeld in een emmer met lauw water. Ook u doet er goed aan om de planten eenmaal per week in lauw water te dompelen. Het water dat over de potkluit wordt gegoten moet bij voorkeur onthard zijn. Azalea´s verdragen geen kalk en reageren het beste op regenwater.

Wie hiermee rekening wil houden, wordt beloond met een ware bloemenzee.

Tuininformatie