In de huiskamer: Ficus is nog steeds razend populair als kamerplant

In de huiskamer: Ficus is nog steeds razend populair als kamerplant(1257228558)De Ficus is zonder twijfel de populairste kamerplant die er bestaat. Sinds mensenheugenis is het de marktleider die iedereen tevreden stelt. De verhouding tussen prijs en kwaliteit en het ongekende gebruiksgemak maken de Ficus tot de lieveling van jong en oud.

Hoewel de onverwoestbaarheid van de Ficus niet mag worden overdreven, kan er wel functioneel gebruik van worden gemaakt. De plant gedijt uitstekend op een lichte of half beschaduwde plek en verlangt niet meer dan de algemene verzorging. Regelmatig wat water en een beetje plantenvoeding in het groeiseizoen zijn voldoende. Door dit gebruiksgemak is de Ficus populair als volumeplant in plantenbakken en interieurbeplantingen.

Toch wordt de Ficus te kort gedaan als alleen het gebruiksgemak wordt geprezen. Het bossige karakter van de groene bladplant is immers een eigenschap die overal zeer welkom is. De gelijkenis met een boompje spreekt tot de verbeelding en roept herinneringen op aan de oervorm van de Ficus, namelijk de vijgenboom. Daarbij biedt de plant veel variatie in soorten, afmetingen en bladvormen.

De herkenbaarheid van de productgroep wordt bepaald door Ficus benjamina. Deze soort vormt de helft van de aanvoer en herbergt de toppers ´Exotica´, ´Natasja´ en´Starlight´.
Ongeveer éénderde van de aanvoer bestaat uit de pumila-soort, met als belangrijkste rassen ´Sunny´ en ´White Sunny´.
De elastica-soort roept met de rassen ´Robusta´ en ´Tineke´ misschien wel de meest traditionele gedachten op en vormt nog altijd 10 procent van het aanbod.
 

In de huiskamer: Ficus is nog steeds razend populair als kamerplant(1257228558)


De productontwikkeling van Ficus is beslist veelzijdig te noemen. Want naast de verbetering van de kwaliteit wordt er gewerkt aan de uitbreiding van vormen en kleuren. Vooral de kwaliteitsontwikkeling levert nieuwe producten op waarvan verwacht wordt dat ze op den duur leidende posities zullen innemen. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is ´Danielle´. Dit donkerbladige benjamina-ras is pas drie jaar op de markt en bezet nu al een vijfde plaats. In het kielzog van deze snelle stijger is gelijk een kleurvariant geïntroduceerd. ´Danielle Silver´ heeft dezelfde plantvorm in combinatie met grijs blad.

Bijzonder opmerkelijk is de ontwikkeling van Ficussen in een 14-cm pot. Deze compacte planten zijn met name bedoeld voor gebruik op tafel of in de vensterbank.
Voorlopig worden vijf rassen geschikt gemaakt voor deze toepassing, waaronder de ´Alli´ en het ras ´Melany´.

Bron: Geert Devriese - Bloemenbureau Holland - bewerking Rudi Van Overloop 2008 -

Tuininformatie