In de huiskamer: nieuwe, frisgroene kamerplant Calathea krijgt als bijnaam ´Living plants´

In de huiskamer: nieuwe, frisgroene kamerplant Calathea krijgt als bijnaam ´Living plants´(2104551901)´Living plants´ is de bijnaam van Calathea, vanwege hun dag- en nachtritme. En levendig is Calathea rosea-picta ´Rosastar´ zeker. Calathea hoort met Ctenanthe en Stromanthe tot de familie van de Marantaceae. Wat deze planten met elkaar gemeen hebben is het decoratief blad en de voorkeur voor (half)schaduw. Ze zijn bij uitstek geschikt als solitaire sierplant in huis of kantoor. De grotere planten staan prachtig in hallen of werkkamers. Zolang het maar geen tochtige plekjes zijn, want daar kunnen deze planten niet tegen.

Sierwaarde

 

De succesvolle ´Royal Star collection´ bestaat uit verschillende breed- en smalbladige Calathea´s, de een nog fraaier getekend dan de ander. De nieuwe ´Rosastar´ onderscheidt zich met bijzondere frisgroene bladeren, voorzien van een donkere bies. Net als bij de andere rosea-picta soorten is de onderkant van het blad rood van kleur. Eveneens kenmerkend voor deze Calathea-groep is de bossige, compacte groei.

Calathea rosea-picta ´Rosastar´ kan ook bloeien, maar ontleent zijn sierwaarde vooral aan het blad. De bloeiwijze is enigszins knotsvormig, net als bij Calathea crocata. Bij ´Rosastar´ blijven de bracteeën (schutbladeren) echter groen met een lichte paarszweem. De bloemsteel wordt niet langer dan 13 centimeter. De bloemstelen laten zich met behulp van een scherp mesje gemakkelijk verwijderen.

Verzorging

In de huiskamer: nieuwe, frisgroene kamerplant Calathea krijgt als bijnaam ´Living plants´(2104551901)Calathea rosea-picta ´Rosastar´ is niet alleen mooi, maar kan ook tegen een stootje: het blad is zeer sterk en dik. Bovendien heeft de plant een groot herstelvermogen en is hij uitstekend houdbaar. De plant kan niet tegen tocht of kou: de minimumtemperatuur is 12°C. Ook mag de potkluit niet uitdrogen. Als de bladeren van de plant gaan krullen, duidt dit op een te droge potkluit. Teveel direct zonlicht geeft hetzelfde resultaat. Als de plant te donker staat, zal de bladtekening afnemen.

Geef Calathea rosea-picta ´Rosastar´ matig water. Teveel water veroorzaakt meer schade dan een te droge potkluit. Geef bij voorkeur onthard water of regenwater, aangezien de plant niet van kalk houdt. Zorg ervoor dat het water steeds op kamertemperatuur is. Geef tijdens de groei elke veertien dagen een kalkarme meststof mee. Een hoge luchtvochtigheid is ideaal. Sproei daarom regelmatig. Bij een goede verzorging gaat Calathea rosea-picta ´Rosastar´ jarenlang mee.

Historiek

Maranta´s groeien van oorsprong in de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Daar kunnen de struiken wel een paar meter hoog worden. De planten, in dezelfde orde als de bananenstruik, zijn ook bij de inlanders populair. Zo worden de bloemen en de wortelknollen van een aantal soorten gegeten. Zij gebruiken de bladeren als dakbedekking of als materiaal om manden mee te vlechten. Men denkt zelfs dat de plant als medicijn gebruikt kan worden. Zo komt de Maranta ook aan zijn naam: de Italiaanse arts Maranti schreef in de 16e eeuw boeken over geneeskrachtige planten.

De Calathea´s, een bekende groep Maranta´s, hebben bovendien iets bijzonders: zij sluiten hun blaadjes als het avond wordt. Tussen het blad en de steel zit een ´gewrichtje´, dat de blaadjes beweegt onder invloed van licht. Ook andere Maranta-soorten hebben dit, maar bij de Calathea´s is deze eigenschap het opvallendst.

 

Bronnen Geert Devriese

Tuininformatie