Ideale bodembedekkers voor de schaduw: Epimedium - Lamiastrum - Geranium..

Er is een flink aantal planten dat graag in de schaduw groeit. In het wisselende licht onder of tussen bomen en heesters, in de schaduw van een rots of muur. Zonder licht kan geen enkele groene plant, maar sommige kunnen met minder toe dan andere. Die zijn ideaal om op schaduwrijke plekken toe te passen. Schaduwplanten (heesters, vaste planten en klimmers) verrijken de tuin enorm en de keuze is groter dan u denkt.

Ideale bodembedekkers voor de schaduw: Epimedium - Lamiastrum - Geranium..(1610561878)

Onder de schaduwplanten zitten veel groenblijvende soorten, de meeste bloeien schitterend. Ze houden vooral van vochtige, humusrijke grond, maar er zijn er zelfs die het in vrij droge grond onder bomen en heesters uithouden. Iedere tuinier weet hoe moeilijk die plekken zijn… Denk voor zulke plekken vooral aan de prachtige elfenbloemen, bijv. Epimedium perraldianum met glanzend wintergroen blad dat bronskleurig uitloopt. In de lente verschijnen z’n heldergele bloemen erboven. Een klassieker is de gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon, bijv. ‘Herman’s Pride’) die in de zomer geel bloeit boven het wintergroene, zilvergemarmerde blad. Heel mooi is ook het kindje-op-moeders-schoot (Tolmiea menziesii) met in lente en zomer ijle bloeiaren.

Nog zo’n mooie: Geranium phaeum ‘Album’, waarvan de witte bloemen in mei-juni oplichten in de schaduw.

Ideale bodembedekkers voor de schaduw: Epimedium - Lamiastrum - Geranium..(1610561878)

Vaste schaduwplanten voor vochtige grond

Een enorm grote groep: van lelietje-van-dalen (Convallaria) tot orchideeën (Dactylorhiza), en van helmbloemen (Corydalis) tot de schitterende drieblad-soorten (Trillium). Heel apart zijn de sierlijke salomonszegels (Polygonatum), exclusief de bloedwortel (Sanguinaria canadensis, ‘Plena’ bloeit met witte gevulde bloemen). Vergeet ook de varens niet en de Hosta’s, Pachysandra. Er zijn veel bodembedekkers bij waarvan we ook nog noemen: maagdenpalm (Vinca), kruipend zenegroen (Ajuga) en de schuimbloem (Tiarella).

Heesters en klimmers

Het meest bekend als schaduwminnende heesters zijn de nu schitterend bloeiende Rhododendron’s (mei-juni), maar ook veel hortensia-soorten (Hydrangea) met hun prachtige schermbloemen, de kleurrijke Leucothoe walteri, de laurierkersen (Prunus laurocerasus), Skimmia’s en klimmers als klimop (Hedera), kamperfoelie (Lonicera), diverse clematissen en bijv. de schitterend roomwit bloeiende, zelfhechtende Schizophragma integrifolium.

Verzorging
Als boomwortels een probleem zijn, is de perfecte oplossing: de grond erboven met antiworteldoek bedekken, daarop een nieuwe laag grond aanbrengen en daarin planten.

De meeste schaduwplanten vragen maar weinig verzorging, maar vergeet niet dat ze ook voeding nodig hebben. Geef in het voorjaar (en bij het inplanten) een goede basisbemesting, zorg voor voldoende vocht, breng liefst een mulchlaag tussen de planten aan. Dat voedt en houdt vocht vast. Sommige soorten houden van zure grond. Vraag daar bij aankoop naar.

Ideale bodembedekkers voor de schaduw: Epimedium - Lamiastrum - Geranium..(1610561878)

Tuintips voor mei

Mei is de ideale maand om heesters en coniferen die met kluit geleverd worden, te planten. De kuipplanten mogen weer naar buiten en het is tijd om de hagen te knippen.

Ideale bodembedekkers voor de schaduw: Epimedium - Lamiastrum - Geranium..(1610561878)
Bronnen: met dank aan http://www.pph.nl
Bewerking en extra fotomateriaal - Rudi Van Overloop.

Tuininformatie