Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006

Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006(1720630618)De winter duurt lang genoeg en het is heerlijk om het interieur, terras of balkon eens lekker op te vrolijken. Lente en bloeiende bollen horen bij elkaar. Ze zorgen voor kleur en dringen de winter meteen naar de achtergrond. Voor tuinbezitters zorgen de bolletjes van de kievitsbloem voor een mooi extraatje. De bollen kunnen, nadat ze zijn uitgebloeid, in de tuin worden geplant. Hebben ze het naar hun zin dan bloeien ze daar elk voorjaar weer.

Fritillaria meleagris is een bloembol die in de tuin vanaf maart bloeit. De bloemen hebben veel weg van kievitseieren, vandaar de Nederlandse naam kievitsbloem of kievitseitje. De bollen zijn vanaf januari met bloemknop en al in het tuincentrum en bij de bloemist verkrijgbaar. Ze worden verkocht in plastic potjes met aarde. Zet de kievitsbloem na aanschaf met pot en al in bijvoorbeeld manden, terracotta of in zinken bakken.

 

Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006(1720630618) Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006(1720630618)
Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006(1720630618)

Wordt de kievitsbloem in een glazen bak gezet, camoufleer dan het plastic potje met bijvoorbeeld wat mos, sphagnum of knikkers. De witte of paarse kievitsbloem brengt een vrolijke noot in elk interieur!
De kievitsbloem is tot Lentebloeier van het Jaar 2006 verkozen. De verkiezing heeft dit fraaie bolletje-op-pot vooral te danken aan zijn aparte uitstraling. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk bolletjes-op-pot zijn. Logisch, ze zijn kant-en-klaar met direct lente-effect. En gebruiksgemak want de bollen kunnen gewoon in het potje blijven zitten. De bloemknoppen zijn vaak bij aanschaf al te zien en de bollen zorgen binnen èn buiten meteen voor lentesfeer.

Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006(1720630618)

 

In huis en op het terras

Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) hebben grote bloemen die aan slanke stelen hangen. Meestal is de kleur van licht tot donkerpaars en de grappige blokjes doen wel wat aan het patroon van een dam- of schaakbord denken. Zijn de bloemen wit dan ontbreekt het blokjespatroon. Hun frêle uiterlijk is bedrieglijk, want de bloemen kunnen prima tegen een stootje. Zet ze in huis of buiten bijvoorbeeld op de tuintafel. Ook zijn ze helemaal op hun plek in het gezelschap van andere bloeiende bollen (op pot) of van violen.

Informatie over bloembollen en bolbloemen: bolletje-op-pot kievitsbloem is top lentebloeier in 2006(1720630618)

 

Tuininformatie