Iris verkozen tot vaste plant van het jaar 2006

Iris verkozen tot vaste plant van het jaar 2006(1156944054)De Iris is, na een uitgebreide selectie via kwekers, detaillisten en uiteindelijk door de consument, verkozen tot vaste plant van het jaar 2006. In deze campagne wordt er vooral aandacht geschonken aan variëteiten uit de verschillende groepen van de Iris, te weten Iris germanica, Iris pumila, Iris ensata en Iris sibirica en natuurlijk de gele lis, Iris pseudacorus. Een promotieposter voor de verkooppunten en een cd-rom met persinformatie en prachtige foto´s maken onderdeel uit van de campagne.

De Iris is verkozen tot Vaste Plant van het Jaar 2006. De Iris of lis behoort tot een uitgebreid geslacht van planten met prachtige bloemen. Er zijn veel variëteiten die in drie groepen zijn in te delen:

1. de iris met wortelstokken die van een droge bodem en een kalkrijke grond houdt, zoals de baardiris (Iris germanica ) en Iris pumila.

2. de iris met gewone wortels zoals de Japanse Iris (Iris ensata)

3. de Siberische lis (Iris sibirica) en de gele lis (Iris pseudacorus).

Assortiment

Baardirissen (Iris germanica) hebben grote bloemen die, behalve rood, in alle kleuren voorkomen. De bloeistengels variëren in hoogte van 60 cm tot aan 120 cm. De rijke bloei vanaf het tweede jaar is in mei en juni. Iris pumila wordt zo´n 40 - 50 cm hoog en bloeit in april en mei. De bloemen worden tot acht cm groot en zijn er in de kleuren diepblauw, wit en geel.

Iris sibirica heeft net als Iris ensata geen problemen met een enigszins vochtige standplaats. Siberische lis heeft fijne bladeren en is er in het blauw, violette of wit. De bloemen van de Japanse lis (Iris ensata) zijn groter dan die van Iris sibirica.

De gele lis (Iris pseudacorus) met prachtige, gele bloemen staat graag met haar voeten in het water en staat dus prima aan de waterkant. De bloei is van mei tot juni.

Maandenlang bloemen

Bij een goede keuze kan een tuin met irissen wel twee tot drie maanden in bloei staan. Zet irissen ook eens in grote groepen bij elkaar. Fraai is de combinatie van Iris germanica en Iris pumila met lavendel of heiligenbloem (Santolina). Iris pumila is ook mooi in de rotstuin. Iris sibirica kan langs oevers, in de border en zelfs in kuipen worden geplant.

Iris verkozen tot vaste plant van het jaar 2006(1156944054)
Klik op afbeelding voor posterweergave

Bronnen: PPH

Tuininformatie