Kalimeris is een waardige vervanger voor aster, zonder meeldauwproblemen

Kalimeris is een waardige vervanger voor aster, zonder meeldauwproblemen(883293851)Kalimeris incisa of zomeraster, is de belangrijkste soort voor onze tuinen. Hij is afkomstig uit Japan, Korea, Noord-China en Mantsjoerije. De bladeren zijn lancetvormig ingesneden (incisa) en getand. Tijdens de bloeiperiode zijn de planten overdekt met lilablauwe of witte bloemen.


De verbeterde blauwe cultivar, Kalimeris incisa ´Blue Star´,  is een op aster lijkende vaste plant (vandaar de Nederlandse benaming zomeraster) met lancetvormig, ingesneden bladeren. In tegenstelling tot de asters hebben ze geen last van meeldauw. Tijdens de bloeiperiode in het najaar zijn de planten geheel overdekt met bloemen met een geel hartje. Ze vormen pollen die langzaam uitdijen.

Standplaats

Gedijen het beste in de volle zon, beschut tegen harde wind. Op winderige plaatsen kun je de planten eventueel steunen. Houden van een normale, goed doorlatende tuingrond die voldoende kalkrijk is.

Andere Kalimeris incisa cultivars

  • Kalimeris incisa ´Alba´
  • Kalimeris incisa ´Charlotte´
  • Kalimeris incisa ´Madiva´
  • Kalimeris incisa ´Nanho Blue´

Kalimeris is een waardige vervanger voor aster, zonder meeldauwproblemen(883293851)

Toepassing

Zeer winterharde vaste plant die in de border mooi te combineren is met Rudbeckia fulgida, Phlox panicuata cultivars, Sidalcea, Helenium en Sidalcea.

Vermeerdering bij voorkeur door stekken (selecteer de mooiste kleuren).

Familie Asteraceae (Composietenfamilie, Asterfamilie)

Kalimeris is een geslacht met 10 soorten van vaste planten uit China, Korea en Japan bestaat, behorende tot de grote composietenfamilie. Het blad varieert per soort en kan lang en smal zijn, rond, getand of gelobd. In de zomer verschijnen de bloemen die altijd een geel hart hebben. De lintbloempjes zijn wit, mauve of paars.

Snoeien

Deze vaste planten eens flink terugknippen voor een jaarlijkse rijke bloei. Fatsoeneer de planten na de bloei door er met de heggenschaar overheen te gaan. Na een jaar of 3 worden de planten oud en houtig: vervang ze dan door jonge gestekte planten. Het toppen van jonge planten zet aan tot een compacte, bossige vorm en meer bloemen.

Verkrijgbaarheid

Zie https://www.plantenvinder.net/

Kalimeris is een waardige vervanger voor aster, zonder meeldauwproblemen(883293851)

Kalimeris is een waardige vervanger voor aster, zonder meeldauwproblemen(883293851)De hierboven behandelde plant is beschikbaar als uitgebreide plantenfiche van het seizoen 2007. Ze zijn dan ook apart raadpleegbaar na installatie op je harde schijf (zie instructies tijdens de setup procedure). Bestaande TK-PLANTENGIDS CD-rom eigenaars updaten hiermee hun hardeschijf programma.

TKPLUS abonnees of TK-Plantengids HD eigenaars kunnen de Plantengids fiches UPDATE 117 - 2007 downloaden, na inloggen op tuinkrant.com, en installeren op hun harde schijf. Voor info over deze cd-rom zie http://www.tuinkrant.com/plantengids.

Tuininformatie