Kamerbonsai Ficus microcarpa Ginseng is een regelrechte hit

Wat direct opvalt is de dikke en vertakte luchtwortel, die van elke plant weer anders is. Elke plant oogt daardoor uniek. De wortel wordt gekweekt in China en Maleisië en groeit daar zeker vijftien jaar. Ze worden door Nederlandse kwekers geïmporteerd en in de kas als bonsai afgekweekt. Botanisch gezien gaat het om Ficus microcarpa (= retusa) of een variëteit daarvan. ´Ginseng´ is Chinees voor ´wortel´.

 

Kamerbonsai Ficus microcarpa Ginseng is een regelrechte hit(1010569200)

Bij een goede verzorging is Ficus microcarpa Ginseng jaren houdbaar. De plant vraagt een matige hoeveelheid water, ´s zomers meer dan in de winter. Laat nooit water in de schaal of schotel staan, want de plant houdt niet van natte voeten. Geef regelmatig voeding. De ficus kan in de zomer ook naar buiten, het liefst in de schaduw. Overwinter de plant op een koele plaats, bij circa 12°C. In de verwarmde huiskamer kan ook, maar dan de kluit licht vochtig houden. Net als een bonsai is deze plant verder vorm te geven. Uitlopers die de vorm van de ficus kunnen ontsieren, kunnen zonder problemen worden bijgeknipt, zodat het decoratieve hout goed zichtbaar blijft. Ficus microcarpa Ginseng (vbn-code 23079) is jaarrond verkrijgbaar in een 16, 19, 22 en 25 centimeter pot.

Familie

Ficus is familie van de Moraceae.

Soorten

Binnen dit geslacht zijn er vele soorten. De bekendste zijn de Ficus benjamina, Ficus elastica en Ficus pumila. Op de veiling worden veelal in minder grote hoeveelheden de volgende soorten verhandeld:
Ficus lyrata, Ficus binnendijkii, Ficus benghalensis, Ficus cyathistipula Ficus deltoidea, Ficus natalensis, Ficus sagitata, Ficus rubiginosa en uiteraard de Ficus microcarpa waartoe de Ginseng behoort. Ook de Ficus carica wordt via de veilingen verhandeld.

Verzorgingstips

Groene Ficussen kunnen zowel op een lichte als op een wat beschaduwde plek gezet worden.
Geef gemiddeld 2 maal per week water op kamertemperatuur, en geef tijdens de groei eens per twee weken plantenvoedsel. Wees voorzichtig met water geven en houd rekening met de seizoenen, in de winter minder en in de zomer meer. Regelmatig bijmesten is aan te bevelen.
Verplaats Ficus zo min mogelijk en vermijd tocht.
Een ficus die te lang wordt, kan zonder problemen worden gesnoeid. Vrijkomend melksap kan gestelpt worden met as. De vorm en schoonheid van het hout blijft hierdoor goed zichtbaar.

Verklaring van de naam

Ficus betekent niets anders dan vijg. Er zijn meer dan tweeduizend soorten, de botanische overeenkomst is hun melksap dat een zeer belangrijke rol heeft gespeeld bij het maken van gom en rubber.

Aanvullende informatie

In het verre oosten, onder andere in China, dicht men aan de grillig gevormde wortel ook geneeskrachtige werkingen toe. Deze plant groeit in het prachtige zuiden van China en Maleisië en heeft zeker 15 jaar groei nodig om de grilligheid van de wortel te vormen. Deze worden dan geïmporteerd en in Nederland afgekweekt.

Bronnen: Met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto

Tuininformatie