Kamerplant Castanospermum australe ´Castano´s´, aandachtstrekker uit Australië doet het goed in de huiskamer

Kamerplant Castanospermum australe ´Castano´s´, aandachtstrekker uit Australië doet het goed in de huiskamer(1632126626)Castanospermum australe ´Castano´s´ is in het wild een achttien meter hoge, groenblijvende boom uit de regenwouden van Australië, die het in de huiskamer prima blijkt te doen. De plant is sinds kort door Nederlandse kwekers getemd en wordt nu in een 12 cm pot op de Nederlandse bloemenveilingen aangevoerd. De hoogte bedraagt 30 tot 35 centimeter.

Kamerplant Castanospermum australe ´Castano´s´, aandachtstrekker uit Australië doet het goed in de huiskamer(1632126626)Het gaat in feite om een zaailing, want de boon waaruit deze plant is gegroeid, is nog steeds duidelijk zichtbaar. Dit verhoogt de decoratieve waarde aanzienlijk. Ook opvallend is het glanzende, donkergroene bladerdek, dat zich als een parapluutje boven de stam uitvouwt.

Castanospermum australe ´Castano´s´ komt uit de familie van de Fagaceae. De plant gebruikt de boon in de eerste levensmaanden als voedselbron. Later kan zij in het voorjaar ook bloeien. De bloemen zijn eerst geel en later oranje van kleur. Hieruit ontstaan weer nieuwe vruchten.

Over de verzorging kunnen we kort zijn: de temperatuur mag niet onder de 10°C zakken. Verder stelt de plant weinig eisen. Geef hem een plaatsje in de zon of in halfschaduw, het maakt Castanospermum weinig uit. Ook van tocht heeft de plant meestal weinig last. Geef matig water. Laat de potkluit tussen de gietbeurten opdrogen. Geef elke twee maanden wat voedsel mee, dat is voldoende. De plant gaat met gemak enkele maanden mee.

Castanospermum australe ´Castano´s´ is op de Nederlandse bloemenveilingen verkrijgbaar van augustus tot maart in een 12 cm pot. Het is de eerste keer dat Castanospermum australe ´Castano´s´ als kamerplant wordt gekweekt.

De plant is al langer bekend als houtleverancier.
Ook worden ingrediënten uit de boon gebruikt in onderzoek tegen AIDS en kanker.

Bron Geert Devriese 1999 - PPH productnieuws Nederland.
Bewerking Rudi Van Overloop 2008.

Tuininformatie