Kamerplant in de kijker: nieuwe aanwinst voor het nachtkastje - Soleirolia soleirolii ´Minty´

Kamerplant in de kijker: nieuwe aanwinst voor het nachtkastje - Soleirolia soleirolii ´Minty´(2074761107)De nieuwste vorm van slaapkamergeluk heet Soleirolia soleirolii ´Minty´. De lemonkleurige plant is niet alleen een aanwinst voor het nachtkastje. Want Soleirolia soleirolii gedijt eigenlijk op elke koele plek in huis. De nieuwe ´Minty´ kan worden omschreven als een lemonkleurige plant. Een witte en gelige versie van het ´slaapkamergeluk´ zijn al op de markt. Het kan dus nog een bonte boel worden in de slaapkamer. De bedoeling van de kweker is dan ook om nog mooiere, gemengde trays te kunnen aanbieden aan de handel. En dat gaat zeker lukken, met Soleirolia soleirolii ´Minty´ voorop.

Toevoegingen

 

Soleirolia soleirolii staat bekend als een compacte, tamelijk fragiele, matvormende plant. Dat blijft ook zo. Wel neemt de keuze in allerlei toevoegingen sterk toe. Denk hierbij aan siervazen, rozenvazen, poppetjes, hartjes, hoefijzers, veren, rendieren, sneeuwpoppen, paddenstoelen en pompoenen. De mogelijkheden lijken wel oneindig. Maar hoe u ook hierover mag denken, er is blijkbaar een markt voor. En verschillende kleine planten kunnen daarin een rol vervullen, waaronder Soleirolia.

Meestal worden voor dit doel de kleinere potmaten gebruikt. Met de introductie van nieuwe tinten nemen de combinatiemogelijkheden met Soleirolia toe. Men hoopt zo de concurrentie van andere laag blijvende groene planten beter te lijf te kunnen, zoals Selaginella, Pilea, Peperomia, varens, Ficus pumila, Fittonia en Hedera.

De grotere maten zijn vooral populair in plantenbakken, omdat het product snel groeit en de bak daardoor snel vol is. Bij inkoop moet er wel op worden gelet of de pot vast zit aan de aarde. Hieruit blijkt of de plant goed doorworteld is of niet. Bij een gebrekkige wortelgroei kan de plant minder goed water en voeding opnemen.

Verzorgingstips

De Nederlandse naam ´Slaapkamergeluk´ verwijst naar de voor Soleirolia beste groeiomstandigheden, namelijk: koel (vorstvrij tot 20°C) en beschaduwd. De plant verdraagt geen felle middagzon. Geef de plant tijdens de groei elke twee tot drie weken voeding, in de winter slechts af en toe.

Houd de potkluit altijd matig vochtig. Hoe lager de temperatuur, hoe minder water de plant nodig heeft. Laat in geen geval de grond uitdrogen. Belangrijk is ook om het water niet op de plant, maar in een schotel te gieten. Ideaal is een luchtvochtigheid van circa 80 procent. Bij een goede verzorging gaat de plant wel jaren mee.

 

Kamerplant in de kijker: nieuwe aanwinst voor het nachtkastje - Soleirolia soleirolii ´Minty´(2074761107)

Soleirolia soleirolii is familie van de Urticaceae, waartoe ook Pilea behoort. Het plantje staat ook bekend onder het synoniem Helxine. De plant werd aan het begin van de 19e eeuw ontdekt door Joseph Francois Soleirol, een botanicus. De plant groeide op de voedzame bodem van de subtropische bergwanden van Corsica, onder bomen die verkoelende schaduw en vocht gaven aan de plant.

 

Bronnen Geert Devriese

Tuininformatie