Kamerplanten: Plants for People - gezond groen thuis en op het werk

Kamerplanten: Plants for People - gezond groen thuis en op het werk(948046237)Kamerplanten zorgen voor een gezonder en aangenamer klimaat thuis en op kantoor. Mensen voelen zich niet alleen beter en minder gestresseerd in een omgeving met planten, planten maken die omgeving ook gezonder. Ze verdampen water via de bladeren, absorberen warmte en geluid en zuiveren de lucht van stof en verontreinigingen. Onderzoek heeft aangetoond dat de luchtvochtigheid bij een temperatuur van 22°C minimaal 40% moet bedragen om een comfortabel gevoel te hebben.

Kamerplanten: Plants for People - gezond groen thuis en op het werk(948046237)In veel gebouwen daalt de luchtvochtigheid in de winter, wanneer de verwarming op volle toeren draait, tot minder dan 30%. Met als gevolg een onaangenaam leefklimaat waardoor zelfs gezondheidsklachten kunnen ontstaan zoals droge slijmvliezen, hoofdpijn, huidklachten, geïrriteerde ogen... Onderzoek heeft aangetoond dat planten die tot 97% van het water dat ze krijgen opnieuw verdampen, er kunnen toe bijdragen dat de luchtvochtigheid op peil blijft en dat gezondheidsklachten verminderen.

 

Zo bleek uit een onderzoek in Noorwegen dat het plaatsen van planten op een kantoor leidde tot een vermindering van klachten over vermoeidheid met 32%, een droge keel met 31 %, hoesten met 38%, hoofdpijn en duizeligheid met 25%, oogirritatie met 15% en een verstopte neus met 11 %. Het kortstondig ziekteverzuim daalde van 15 tot 5%, een daling met 60%. Nederlands onderzoek wees uit dat mensen die vier uur per dag achter de computer zitten in een ruimte met planten gemiddeld 12% productiever zijn dan collega´s die dezelfde taken verrichten in een ruimte zonder planten.

Kamerplanten: Plants for People - gezond groen thuis en op het werk(948046237)

Dat heeft niet alleen te maken met een betere luchtvochtigheid maar ook met een betere kwaliteit van de binnenlucht. Planten absorberen allerlei schadelijke stoffen die in de licht zitten en die afkomstig zijn van decoratiematerialen, tapijten, kopieermachines, computerschermen, tabaksrook, enz. Bovendien hebben planten in vergelijking met airconditioning het voordeel dat ze geen ziekteverwekkende bacteriën en virussen die bv. verkoudheid of griep veroorzaken, in de omgeving kunnen verspreiden. Tenslotte heeft onderzoek ook uitgewezen dat mensen zich gewoon beter voelen en ontspannender zijn als ze oogcontact hebben met een groene omgeving.

Bronnen: Vlam

Tuininformatie