Kamertrend 2009 heet ECO-LIFESTYLE: Be Green, kerstboom eruit, kamerplant erin

Kamertrend 2009 heet ECO-LIFESTYLE: Be Green, kerstboom eruit, kamerplant erin(749519399)Massaal maken we in december plaats voor een kerstboom en kerstsfeer in huis. Maar na de feestdagen verdwijnt de kerstboom en blijft er een kaal, sfeerloos interieur achter. Begin het nieuwe jaar letterlijk en figuurlijk eens groen… met kamerplanten. Kamerplanten zijn weer helemaal ´in´ en hebben niet alleen decoratieve waarde. De positieve invloed van planten op onze gezondheid en de rustgevende werking vormen ook belangrijke redenen om meer groen in huis te halen!

Groene trend

De trend van dit moment is ´groen´ oftewel een ´eco-lifestyle´. Dat is te merken aan veel zaken. Zo staan duurzaamheid, milieu en groene energie volop in de aandacht. De bezorgdheid om de natuur maakt dat we die van dichtbij willen ervaren waarbij natuurlijke kleuren en duurzame materialen een must zijn. Daarnaast zijn we op zoek naar een gezonde en rustgevende omgeving. Kamerplanten passen naadloos in deze trend. Ze zijn puur natuur en leveren een belangrijke bijdrage aan een prettig binnenklimaat in huis.

Groene toppers

Op het moment dat de kerstsfeer uit huis verdwenen is, dient de gelegenheid zich aan om in het interieur aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met kamerplanten. Voor elk interieur en persoonlijke smaak zijn er boeiende planten te vinden. Groot, klein, romantisch, modern, kleurrijk… Bij het tuincentrum vind je een verrassend breed assortiment. Echte toppers van dit moment zijn de (sterk) luchtzuiverende lepelplant (Spathiphyllum), de sfeervolle Areca-palm, de ijzersterke Ficus, de opvallende Alocasia en de ´getekende´ Calathea.

Groene vingers

Een veel gehoorde uitspraak is “ik heb geen groene vingers”. Alhoewel veel mensen denken dat groene vingers een must zijn om planten in huis te hebben, is het tegenovergestelde waar. De truc is om de eenvoudige aanwijzingen (die op een steker of label staan bij de plant) te lezen en te volgen. Daarnaast zijn er slimme oplossingen om plantenverzorging tot een minimum te beperken. Net als met alle andere goede voornemens is het gewoon een kwestie van doen!

Vijf groene kamertoppers

1. Luchtzuiverende lepelplant

De lepelplant (Spathiphyllum) is een sterke plant met opvallende witte bloemen. De plant heeft bovendien een sterk luchtzuiverend vermogen. Schadelijke stoffen als benzeen en formaldehyde (die vaak in vloerbedekking en gordijnen zitten) worden door de lepelplant uit de lucht gehaald.

2. Sfeervolle Areca-palm

De Areca-palm (Chrysalidocarpus) is een van de meeste populaire palmsoorten. Net als de lepelplant heeft deze palm ook een luchtzuiverende werking. Door te kiezen voor een flinke maat krijgt het interieur meteen een ´groene look´. Groen is de trend!

 

 

Kamertrend 2009 heet ECO-LIFESTYLE: Be Green, kerstboom eruit, kamerplant erin(749519399)

 

 

3. IJzersterke Ficus

De Ficus lyrata heeft een vrij groot blad dat als een soort rozet omhoog langs de stam groeit. Daardoor oogt hij weelderig en past hij goed in bijvoorbeeld een wat minimalistisch interieur. Deze Ficus wordt hoog, maar vertakt zich vrijwel niet hetgeen ideaal is voor smalle, hoge hoekjes in huis.

Kamertrend 2009 heet ECO-LIFESTYLE: Be Green, kerstboom eruit, kamerplant erin(749519399)

4. Opvallende Alocasia

De bladeren van de Alocasia zijn groot en indrukwekkend. De Nederlandse naam ´olifantsoor´ heeft deze plant dan ook te danken aan de vorm van de bladeren. De soberheid die deze plant uitstraalt zorgt voor rust en eenvoud. Zet de plant in een eenvoudige sierpot zodat de Alocasia zelf extra opvalt.

Kamertrend 2009 heet ECO-LIFESTYLE: Be Green, kerstboom eruit, kamerplant erin(749519399)

5. Getekende Calathea

De Calathea is een plant met een bijzondere bladtekening. Deze bladtekening zorgt voor een vrolijke en natuurlijke uitstraling. Strakke potten, rieten manden of hoge vazen.
Calathea laat zich prima combineren met bijna elke sierpot waardoor de plant in bijna elk interieur tot zijn recht komt.

Bronnen GRS tuincentra, 01.01.09, bewerking RVO 2008
 

Tuininformatie