Kerstmis in de huiskamer: kamerplanten Schlumbergera blijft uniek als kerstcactus

Kerstmis in de huiskamer: kamerplanten Schlumbergera blijft uniek als kerstcactus(402680793)Schlumbergera is een van de weinige planten die van nature in de winter bloeien. De korte dagplant beleeft zijn hoogtepunt in november en december en staat dus niet ten onrechte bekend als kerstcactus. Het is ook een plant die liefhebbers veel te bieden heeft: met enige zorg en oplettendheid komt Schlumbergera elke winter, zo tegen kerst, opnieuw in bloei.

Het komt nog wel eens voor dat Schlumbergera wordt verward met Rhipsalidopsis. Deze vergissing ligt enerzijds voor de hand, doordat beide planten behoren tot de cactusfamilie en dus veel op elkaar lijken. Anderzijds zijn vergissingen makkelijk te voorkomen, aangezien de bloeiperioden volledig tegengesteld zijn. Rhipsalidopsis beleeft als lange dagplant zijn hoogtepunt in april en is zodoende meer bekend als paascactus.

Kerstmis in de huiskamer: kamerplanten Schlumbergera blijft uniek als kerstcactus(402680793)Veel Schlumbergera´s worden gemengd of op kleur verhandeld. Planten met roze en rode bloemen zijn verreweg in de meerderheid. Ze worden op afstand gevolgd door oranje en witte bloeiers. Witte Schlumbergera´s zijn zelfs een specialiteit die de laatste tijd wat opkomt. Alle planten worden geleverd in hoezen die bescherming bieden tegen beschadigingen en een te grote verdamping.

De waterhuishouding van de kerstcactus vraagt enige aandacht. Tijdens de bloei gebruiken de planten vrij veel water. Een te grote watervoorraad en een hoge temperatuur bevorderen echter een snelle bloei. Bij de consument bloeien de planten het mooist op een lichte plaats met een hoge luchtvochtigheid bij kamertemperatuur. Na de bloei is de waterbehoefte gering.

De uitbloei van de bloemen kost Schlumbergera bijzonder veel energie. Het kan daarbij voorkomen dat de bladeren tijdelijk slap gaan hangen. Hoewel dit niet ongewoon is, is het raadzaam bij de inkoop te letten op een evenwichtige verhouding tussen plant en pot. Een goede doorworteling van de potkluit, de dikte van de bladeren, de stevigheid van de plant en een gelijkmatige verdeling van de bloemknoppen over de plant zijn belangrijke kenmerken van een gezonde plant.

Om Schlumbergera´s opnieuw in bloei te krijgen moeten ze in augustus ongeveer een maand droog worden bewaard. Niet in het donker, want dat remt de knopontwikkeling. Vervolgens kunnen de planten terug naar de huiskamer. Na de knopaanleg kan het water geven worden hervat en zullen de Schlumbergera´s enkele weken later weer in volle bloei staan.

Bron: Bloemenbureau Holland

Tuininformatie