Kiwi in de tuin: hoe kun je 100 dagen kiwi´s oogsten en bewaren?

Kiwi in de tuin: hoe kun je 100 dagen kiwi´s oogsten en bewaren?(1349378297) Ondanks de minder goede zomer zijn onze kiwi’s toch niet zo onaardig gegroeid. De meeste vruchten zijn zelfs groter als vorig jaar. Een vruchtgewicht van 100 g is voor sommige rassen zelfs in ons klimaat best haalbaar. De zonnige dagen en koude nachten zorgen voor een goede rijping van de vruchten. Eind oktober, begin november of als de eerste nachtvorst voorspeld wordt moeten de kiwi’s geoogst worden. Zonder veel moeite kunnen de vruchten gemakkelijk 100 dagen bewaard worden.

Hoe 100 dagen kiwi´s oogsten en meer dan 100 dagen bewaren?

Mits aanplanten van verschillende soorten kiwi’s kan men de oogst spreiden van begin augustus tot half november of gedurende een 100 dagen. De Siberische kiwi of Actinidia kolomikta rijpt het eerst af. De kleine vruchtjes die enorm veel vitamine C bevatten beginnen te rijpen vanaf begin augustus. De vruchtjes zijn slechts een paar dagen bewaarbaar maar hun oogstperiode strekt zich uit tot eind september.


Kiwi in de tuin: hoe kun je 100 dagen kiwi´s oogsten en bewaren?(1349378297)

De vruchten van de Siberische kiwi beginnen te rijpen vanaf begin augustus

Vanaf eind september tot eind oktober rijpen de verschillende rassen van de haarloze mini kiwi of Actinidia arguta af. Goed gekoeld zijn deze vruchten enkele weken bewaarbaar. De talrijke nuttige bestanddelen uit deze vrucht zorgen ervoor dat we een zekere weerstand opbouwen tegen ziekten en zo gesterkt de winter ingaan.


Kiwi in de tuin: hoe kun je 100 dagen kiwi´s oogsten en bewaren?(1349378297)

De mini kiwi geeft veel kleine vruchten die in oktober eetbaar zijn.

Vanaf november oogsten we het overige kiwifruit. Het ras Sauvage met zijn kleine vruchten is het eerst eetbaar, daarna de rassen Bruno, Monty en Hayward. Dit laatste ras geeft de grootste vruchten, tot 100 g. of meer, op voorwaarde dat de struik aangeplant werd op een zonnige en beschutte standplaats.


Kiwi in de tuin: hoe kun je 100 dagen kiwi´s oogsten en bewaren?(1349378297)

Kiwi’s zijn gemakkelijk meer dan 100 dagen bewaarbaar.

De meeste kiwivruchten zijn nog hard als ze geoogst worden. Dit heeft als voordeel dat ze tussen de 100 en 200 dagen kunnen bewaard worden. Zorg voor een koele en vorstvrije bewaarplaats en dek de vruchten af met plastiekfolie om teveel vochtverlies te voorkomen.
Om de vruchten vlugger te laten rijpen steekt men enkele vruchten samen met een rijpe banaan of appel in een gesloten plastiekzak. Na enkele dagen op kamertemperatuur zijn de vruchten dan eetbaar.

Kiwi in de tuin: hoe kun je 100 dagen kiwi´s oogsten en bewaren?(1349378297)Wil je meer weten over het succesvol kweken en oogsten van kiwi’s?
Bestel dan het eerste Nederlandstalig werk over kiwi, verkrijgbaar op CD-ROM.
Zie https://www.kiwifruit.tuinkrant.org/

Tuininformatie