Kiwi in de tuin: de eerste gele kiwi´s rijp in Belgische tuin

Kiwi in de tuin: de eerste gele kiwi´s rijp in Belgische tuin(837912618) Volgens de wetenschappers wordt ons klimaat steeds warmer. Naast een reeks problemen dat dit in de toekomst kan geven, heeft dit fenomeen als voordeel dat bepaalde subtropische gewassen nu ook in de lage landen vruchten kunnen voortbrengen. Eén van die gewassen, waarvan er voor het eerst dit jaar hier bij ons vruchten te zien zijn, is de gele kiwi of Actinidia chinensis.

De eerste Belgische gele kiwi´s

Samen met de groene kiwi wordt de gele kiwi commercieel geteeld onder de naam kiwifruit. In onze winkels vinden we deze vruchten in de fruitrekken onder de naam Zespri kiwi gold.
Net zoals de groene kiwi is de gele kiwi eveneens afkomstig uit China waar hij in het wild eerder aangetroffen wordt in het maritieme en gematigdere gedeelte van China. Tot 15 jaar geleden was de gele kiwi of A. chinensis nauwelijks gekend buiten China.
 

Kiwi in de tuin: de eerste gele kiwi´s rijp in Belgische tuin(837912618)

Foto van de eerste Belgische gele kiwi’s

De planten van de gele kiwi vertonen grote gelijkenis met de planten van de groene kiwi. De planten zijn iets minder groeikrachtig, compacter en de bladeren zijn dunner en minder puntig. De takken zijn zachter dan die van de groene kiwi en bedekt met fijne haartjes.
De winterknoppen van de gele kiwi zijn niet bedekt en daardoor is de plant minder winterhard dan de gewone kiwi.
De vruchten zijn meestal smaller, ronder en minder cilindrisch dan de vruchten van de gewone kiwi
Wat betreft de vruchtgrootte merken we een zeer grote variatie op. Er bestaan verschillende selecties waarvan de vruchtgrootte nog groter is dan het Hayward kiwifruit.

De vruchten van A. chinensis zijn bijna haarloos bij rijpheid. De eventueel aanwezige haren zijn steeds korter en dunner dan de haren van de gewone kiwi, meer gelijkend op de dons van perziken.

Kiwi in de tuin: de eerste gele kiwi´s rijp in Belgische tuin(837912618)
De vruchten van A. chinensis zijn bijna haarloos

Het vruchtvlees kan sterk variëren in kleur van helder groen naar lichter groen tot helder geel. De meest aantrekkelijke vruchten zijn echter de vruchten waarvan het binnenste gedeelte van het vruchtvlees iets rood gekleurd is.

Veel belangrijker dan het uiterlijk is ook de smaak die bij bepaalde selecties van A. chinensis veel beter is dan bij Hayward kiwifruit. De vruchten zijn zoeter, aromatischer en hebben een smaak die ons aan bepaalde tropische vruchten doet denken.

Kiwi in de tuin: de eerste gele kiwi´s rijp in Belgische tuin(837912618)Wil je meer weten over de gele kiwi en ander kiwifruit ?

Probeer dan eens het eerste Nederlandstalig werk over kiwi, verkrijgbaar op CD-ROM. Zie https://www.kiwifruit.tuinkrant.org/

Tuininformatie