Kiwi in de tuin: wat kunnen we in maart in de kiwituin doen?

Kiwi in de tuin: wat kunnen we in maart in de kiwituin doen?(1806134222)Deze maand kunnen we reeds de eerste zachte dagen verwachten. Bij een gemiddelde temperatuur van 8°C zullen onze kiwiplanten langzaam terug in groei komen en breekt een nieuw groeiseizoen aan. WAT DOEN WE IN ONZE KIWITUIN IN DE MAAND MAART?


De snoeiwerkzaamheden zijn reeds enkele maanden achter de rug. Zij die hun kiwi’s nog niet gesnoeid hebben wachten best tot begin mei. Nu nog kiwi’s snoeien kan dramatische gevolgen hebben voor de plant. Door de sterke sapdruk zal er bij een late snoei overmatig sap uit de snoeiwonden vloeien zodat de plant zich kan doodbloeden. Die sapdruk vermindert sterk nadat de plant volop in groei komt.

Kiwi in de tuin: wat kunnen we in maart in de kiwituin doen?(1806134222)
Kiwiplanten op deze manier gesnoeid brengen maar kleine vruchten voort.

Kiwi in de tuin: wat kunnen we in maart in de kiwituin doen?(1806134222)
In maart beginnen de botten aan de kiwiplanten te zwellen.

Wie dit jaar kiwi’s wil aanplanten zorgt ervoor dat deze maand de grond goed bewerkt wordt. Het onderwerken van organische bemesting is zeker noodzakelijk voor een goede structuur van de bodem en heeft tevens een gunstig effect op het humusgehalte. Indien nodig brengt men bij de grondbewerkingen de pH (tussen 6 en
7), het fosfor-, kalium- en magnesiumgehalte op peil. Kiwi’s kunnen in maart aangeplant worden. Toch is het beter te wachten tot eind april wanneer het gevaar op late nachtvorst geweken is.

Rond kiwiplanten die al enkele jaren oud zijn voert men geen grondbewerkingen meer uit. Het oppervlakkig wortelstelsel kan vlug beschadigd worden wat als
ergste gevolg het afsterven van de plant zou kunnen betekenen. Tevens verspreiden de beschadigde wortels een speciale geur die katten aantrekt. Deze geur maakt de katten zodanig dol dat ze soms de kiwiplant trachten te vernielen. Het afschermen van jonge kiwiplanten is zeker niet overbodig.

Elk jaar strooien we een vers laagje compost uit rond onze kiwiplanten. Dit kan zowel in de winter als in het voorjaar gebeuren. Deze compost zorgt voor de nodige voedingsstoffen en beschermd de grond tegen hevige regens. Tevens zal de donkere kleur van de compost de grond sneller doen opwarmen.

Wil je meer weten over het succesvol kweken van kiwi’s?

Binnen enkele maanden verschijnt het eerste Nederlandstalig werk over kiwi’s op CD-ROM.
Zie https://kiwifruit.tuinkrant.org/

Tuininformatie