Kiwi in de tuin: wat doen we in onze kiwituin in mei?

Kiwi in de tuin: wat doen we in onze kiwituin in mei?(1350282660)Na de wisselvallige maanden maart en april komt de groei van onze kiwiplanten in de maand mei pas goed op gang. Het gevaar van de lentenachtvorst is nu grotendeels geweken zodat we onze nachtrust niet meer moeten laten voor onze planten te beschermen. Momenteel zijn de bloemknoppen reeds goed zichtbaar in de bladoksels van de eerste bladeren. Stilaan kunnen we ons een gedacht vormen hoeveel bloemen en ook vruchten we dit jaar aan onze planten kunnen verwachten.


Begin mei is de beste periode om nieuwe planten in de tuin uit te planten. Het gevaar van nachtvorst is geweken en de grond is nog vochtig genoeg om de planten snel terug in groei te brengen. Indien de planten uit een serre komen kan het soms aangewezen zijn om de plant wat terug te snoeien zodat er een stevige stengel kan gevormd worden. Plaats bij de kiwiplanten een stevige bamboestok waaraan de plant kan aangebonden worden. Regelmatig water geven is gedurende drogere perioden zeken geen overbodige luxe.

Op de volwassen planten zullen deze maand na enkele warmere dagen al vlug scheuten van 50 cm en meer gevormd worden. Tegen het einde van de maand zal
alweer de snoeischaar boven gehaald worden om onze planten de eerste snoeibeurt te geven. De sapdruk is nu grotendeels gedaald zodat de volgende snoeiwerkzaamheden kunnen uitgevoerd worden:

* Dode takken worden verwijderd.

* Takken waarop er geen bloemknoppen te zien zijn of die beschadigd werden door de lentenachtvorst worden ingesnoeid tot aan de eerste nieuwe scheut zo dicht mogelijk bij de legger.


* Takken waarop teveel bloemknoppen te zien zijn of die gedurende de winter niet werden ingesnoeid worden in lengte gehalveerd.

* Nieuw scheuten worden ingesnoeid tot op 5 à 7 bladeren na de laatste bloemknop.

Kiwi in de tuin: wat doen we in onze kiwituin in mei?(1350282660)
Takken zonder bloemknoppen worden teruggesnoeid tot aan dergelijke nieuwe scheut

Bij een pergola of een T-balk constructie worden de nieuwe scheuten regelmatig vastgemaakt aan de draden zodat de planten beter beschermd zijn tegen de wind.

Kiwi in de tuin: wat doen we in onze kiwituin in mei?(1350282660)
In mei zijn de bloemknoppen duidelijk zichtbaar in de bladoksels van de eerste bladeren van de jonge scheuten.

Wil je meer weten over het succesvol kweken van kiwi’s?
Binnen enkele maanden verschijnt het eerste Nederlandstalige werk over kiwi’s op CD-ROM. Zie https://kiwifruit.tuinkrant.org/

Tuininformatie