Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?

Veel tuinliefhebbers hebben wellicht al eens hier of daar een kiwiplant zien groeien. Dikwijls zijn dit zeer overwoekerende planten die een gevel van een huis bedekken of een tuinhuis overgroeien. Wat velen niet weten is dat het ook mogelijk is om kiwi´s in potten op een terras of balkon te kweken.

Soorten

De gewone kiwi of Actinidia deliciosa is een zeer groeikrachtige plant en niet zo bijzonder geschikt om in een pot op te kweken. De eerste jaren zal dit wel perfect lukken en is het zelfs mogelijk om een groot aantal vruchten aan de plant te kunnen oogsten. Na een zestal jaar zal de plant echter zodanig groot zijn dat het nodig is om hem in volle grond uit te planten.

 

Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?(641543278)

Het is mogelijk om de gewone kiwi enkele jaren in pot op te kweken
 

Veel beter geschikt om in pot op te kweken zijn o.a. de mini kiwi of Actinidia arguta en de Siberische kiwi of Actinidia kolomikta.
Bij de mini kiwi is vooral het tweeslachtig ras Issai het meest aan te bevelen. Dit ras is minder groeikrachtig dan de andere A. arguta rassen en daarbij zeer vruchtbaar. Met wat geluk kunnen er zelfs het eerste jaar al enkele vruchten geoogst worden en na enkele jaren is een opbrengst van 5 tot 10 kg aan één plant geen uitzondering.

Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?(641543278)

De Actinidia arguta “Issai” kan reeds het eerste jaar na aanplanten enkele vruchten geven.
 

Een nog langzamere groeier is de Siberische kiwi. De mannelijke plant van deze soort heeft daarbij nog erg sierlijke bonte bladeren. Aan de vrouwelijke planten kan men vanaf eind augustus de zeer vitaminerijke vruchten oogsten.
 

Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?(641543278)

De mannelijke plant van de Actinidia kolomikta heeft sierlijke bonte bladeren.
 

Potten en grond

De eerste jaren is het mogelijk de planten op te kweken in een pot met een inhoud van ongeveer 5 liter. Daarna is het zeker nodig om over te planten in potten van 10 en zelfs 20 liter.
Kiwi´s houden van een goed doorlaatbare grond. Het is daarom noodzakelijk een universele potgrond te mengen met een hoeveelheid grof rijnzand en of perliet in een verhouding van één deel zand of perliet op vijf delen potgrond. Onderaan de pot wat scherven aanbrengen is eveneens aan te bevelen.

Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?(641543278)

De mini kiwi kan ook in pot 5 tot 10 kg vruchten per plant voortbrengen.
 

Verzorging

Kiwiplanten zijn klimplanten en hebben dus steunmateriaal nodig. In de pot plaatst men één tot vier bamboestokken waarrond de planten kunnen geleid worden. Regelmatig aanbinden is eveneens noodzakelijk. Om de groei wat in te perken zal er ook af en toe wat moeten bijgesnoeid worden. Takken met vruchten kort men in op 5 bladeren na de laatste vrucht. Nieuwe takken worden regelmatig ingekort en in de winter wordt er een deel van het oude vruchthout verwijderd.
De jonge planten worden de eerste jaren gedurende de winter wat beschermd tegen de vorst. Plaats daarom bij voorkeur de potten in de winter in een koude serre of veranda. Oudere planten van de mini en Siberische kiwi kunnen beter strenge vorst verdragen, zelfs tot -30°C.
Ook in het voorjaar moet er opgepast worden voor late nachtvorst. De jonge weke scheutjes kunnen reeds bij –1°C schade oplopen.

Bemesting en water

Kiwiplanten vragen een rijke bemesting. Men moet wel opletten met het toedienen van grote hoeveelheden meststoffen in éénmaal. Het wortelstelsel van kiwiplanten is namelijk zeer gevoelig voor verbranding. Dien dus regelmatig kleine hoeveelheden meststof toe of gebruik langzaam werkende met kunsthars omhulde samengestelde meststoffen.
Dat er eveneens regelmatig water moet toegediend worden is vanzelfsprekend.
 

Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?(641543278)

De vitaminerijke vruchten van de Siberische kiwi rijpen reeds eind augustus.
 

Bronnen:

Wil je meer weten over het succesvol kweken en oosten van kiwi´s?
Bestel dan het eerste Nederlandstalige werk over kiwi, verkrijgbaar op CD-ROM. Zie https://kiwifruit.tuinkrant.org/
Ben je nog op zoek naar kiwiplanten dan kan je informatie vragen op contact form

Tuininformatie