Koppert Biojournaal - Biologische kruiden: verse biokruiden voor Europese retailers

Koppert Biojournaal - Biologische kruiden: verse biokruiden voor Europese retailers(1660006719)´Voor elke plaag willen wij een non-chemische oplossing´ en ´Evenwicht opbouwen en handhaven is niet makkelijk´. Herba Fresh Herbs in Rijsenhout produceert kruiden voor directe levering aan het grootwinkelbedrijf. De gewasbescherming is 100 procent biologisch. Niets mag daarom fout gaan. ´Een besmetting met plaaginsecten betekent automatisch vernietiging van het product´, zegt directeur Danny van Looveren. Vijf jaar geleden startten de Zweedse gebroeders Jonsson Swedeponic. De onderneming legt zich toe op de productie van kruiden voor afzet aan het retailkanaal. Nu zijn er dochterbedrijven in Zweden (drie), België (twee), Denemarken, Nederland (Herba Fresh Herbs), Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen en Japan en werkt Swedeponic samen met bedrijven in Noorwegen en Finland. Nieuwe vestigingen zijn gepland.

Mededirecteur en eigenaar Danny van Looveren zegt dat Swedeponic op het juiste moment in de juiste markt is gestapt. ´Vijf jaar geleden begon de consument warm te lopen voor verse kruiden. Swedeponic heeft toen enorm geïnvesteerd in marktontwikkeling. In kansrijke markten werden eigen vestigingen neergezet, want waar je zelf aanwezig bent, kun je veel beter afstemmen op de markt. We hebben bewezen dat we een vlekkeloos en voor iedereen betaalbaar product weten te bieden. Dat kan, mede omdat wij met een zeer specifiek, volautomatisch en gepatenteerd teeltsysteem de controle over het volledige traject in eigen hand houden. Vanaf het zaad tot en met het eindproduct, verpakt en gelabeld volgens de wensen van de afnemer´.

Koppert Biojournaal - Biologische kruiden: verse biokruiden voor Europese retailers(1660006719)Eigen karakteristiek

´Geen chemie´ is één van de (door de SKAL geborgde) garanties die Herba Fresh Herbs zijn afnemers geeft. ´Hier in Rijsenhout telen wij op 2,2 hectare ongeveer twintig gewassen met elk een cyclus van gemiddeld vijf weken. Elk gewas heeft zijn eigen karakteristiek. Zo is peterselie gevoelig voor bladluis. Bieslook is dat niet maar heeft weer mee last van trips. Plaaginsecten hebben bovendien veel keus. En elke week start er wel een nieuwe cyclus. Dan is het niet makkelijk om explosies te voorkomen en tegelijk het gewenste biologisch evenwicht op te bouwen en te handhaven´

Leveringsbetrouwbaar

Toch lukt het. ´Preventief zetten we vrij fors in. En twee keer per week controleren wij aan de hand van blauwe en gele signaal- en vangplaten, samen met de gewasbeschermingsspecialist van Agrifirm. Op basis daarvan sturen we van dag tot dag bij. Op deze wijze telen wij zonder enige chemie. De kosten van het systeem zijn niet gering. Maar wij hebben geen keus. Bij retailers moet je 100 procent leveringsbetrouwbaar zijn en kun je nooit nee verkopen. Een plaag kunnen we dus niet hebben, want die betekent automatisch dat we het product moeten vernietigen. De financiële schade is dan altijd groter dan de hoge kosten die wij voor biologische gewasbescherming maken. Wij zijn tevreden over de biologische gewasbescherming, de begeleiding van Agrifirm en de producten van Koppert. Er zijn geen problemen waarvan we niet weten hoe we ze moeten aanpakken. Bij ons kan dat ook niet anders: voor elk probleem moeten wij een milieuvriendelijke oplossing hebben´.

Bronnen: Koppert Biojournaal, juni 2000 - Koppert Biological Systems - overname door Dedeene Luc, bewerking RVO 2008

Tuininformatie